Kiskunmajsa

2019.07.22. 17:30

Rózsa Sándort ma is tisztelik a majsaiak

A kiskunmajsai fürdő mellett lévő Lópofa Csárda udvarán minden évben megemlékeznek a betyárkirályról, Rózsa Sándorról.

Tapodi Kálmán

A Lópofa Csárda udvarán szombaton emlékeztek meg a betyárkirályról 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Szabó Sándor tárogatóművész muzsikájára, nótázva gyülekeztek szombaton a környékbeli betyárok, hogy leróják tiszteletüket a leghíresebb betyárvezér, Rózsa Sándor szobránál. Losonczi János szobrász alkotása négy éve áll a Lópofa Csárda udvarán, ahol azóta minden évben megemlékeznek a betyárkirályról, akinek két szobra is látható Majsán.

– A láncra vert Rózsa Sándor szobra is itt található a közelben, a Mustang Ranch mellett, ahol „Kufstein várában” raboskodik – mesélte Szikora Gyula, a csárdatulajdonos Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Lópofa Csárda udvarán szombaton emlékeztek meg a betyárkirályról 
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

A Rózsa Sándorhoz fűződő történetek közül néhány Majsához kötődő legendát mondott el és beszélt a bujdosókká lett szegénylegények sorsáról Sz. Kovács Tibor, aki maga is tisztelője a betyároknak. Mint elhangzott: 1848-ban Rózsa Sándor szabadcsapatot szervezhetett a betyárokból a szabadságharc segítésére.

A kiskunmajsai megemlékezés végén pisztolyokból leadott díszlövésekkel is tisztelegtek a hagyományőrzők a majsai csárdában, ahol vásári komédiával is idézték a betyáros időket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában