Dunapataj

2019.06.21. 21:04

„Vérük megszentelte a pataji határt…”

A 1919. június 18-án este kezdődött és 23-án vérbe fojtott dunapataji népfölkelés 100. évfordulójáról emlékeztek meg tudományos konferenciával a Pataji Múzeumban, valamint a dunapataji Közös Temetőben, az áldozatok tömegsírja felett emelt emlékműnél.

Zsigmond Enikő

1997 óta hivatalosan is a községi ünnepek sorába emelte ezt a napot Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, azóta a Pataji gyásznapon emlékeznek meg a történtekről és róják le tiszteletüket a több mint hatvan pataji mártír emléke előtt.

A tudományos konferenciát Schill Tamás, a Pataji Múzeum igazgatója Kiss Gy. Csaba címzetes egyetemi tanárral szervezte közösen, és a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltárt kérték fel arra, hogy kapcsolódjanak be szakembereikkel az előadások sorába.

Ez alkalommal mutatták be Kiss Gy. Csaba dokumentumkötetét, mely jelenleg a legrészletesebb összefoglalása a pataji 1919-es népfölkelésnek. A kötet kiadását Dunapataj Önkormányzata finanszírozta, és a Dunapatajért Közalapítvány adta ki.

A délelőtt tíztől zajló konferenciát követő megemlékezésen beszédet mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint Font Sándor országgyűlési képviselő és Dusnoki Csaba polgármester.

Közreműködött a Pataji Népdalkör, és katonai tiszteletadás mellett helyezték el a megemlékezés koszorúit az emlékműnél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában