kecskemét

2019.06.06. 15:08

Négy ütemben, szeptemberig készülhet el a Margaréta buszforduló kiépítése (galéria)

Csütörtökön tartotta Kecskemét önkormányzata a Margaréta buszforduló kiépítése című projekt nyitórendezvényét a Hírös Agóra Kulturális Központban. A beruházás részleteit a kivitelező részéről ismertették.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Az eseményen köszöntőt mondott Homoki Tamás alpolgármester, aki elmondta, hogy Kecskemét töretlen fejlődése tudatos tervezési és szervezési munka gyümölcse: a városvezetés 2014-ben tűzte ki célul, hogy a belváros infrastrukturális fejlesztése mellett a külső városrészek fejlesztését is előtérbe kell helyezni. Ezek a beruházások intézményi fejlesztésekben és új utak építésében valósultak és valósulnak meg. Az utakat érintő infrastrukturális fejlesztések egyik legfontosabb része a bemutatott III. Béla körút-Károly Róbert körút-Nyíri út kereszteződésében építendő körforgalom, a Károly Róbert körúti buszforduló és körút 300 méteres új szakaszát érintő 700 millió forintos fejlesztése.

Az elmúlt évek útfejlesztéseiről beszélt Öveges László, a város főépítésze. Ez a fejlesztés része az elmúlt évek útfejlesztési dömpingjének, s hálózati szerepét tekintve jóval több, mint egy csomópont, hiszen sokat segít a Széchenyivároson és Hetényegyházán is.

A főépítész bemutatta az elmúlt időszak útfejlesztésének elveit és koncepcióit. Elmondta, hogy a kulturális és egyéb közterületi beruházások mellett a kecskeméti polgárok mindennapjait leginkább az útfejlesztések megfelelő ütemezése érinti. Hangsúlyozta, hogy a kérdést továbbra is prioritásnak tartja a városvezetés, ezért ezek a polgárok hangjára figyelve a jövőben is folytatódnak az útfejlesztések.

Magyar Gábor, a kivitelező Duna Aszfalt Kft. építésvezetője bemutatta a projektet. Elmondta, hogy a beruházás keretében a kereszteződésben normál, egysávos körforgalmat alakítanak ki, kerékpáros átvezetésekkel. A Károly Róbert körúti szakasz hét méter széles aszfaltút lesz, a buszfordulót pedig 10 méter széles bazaltbeton burkolattal látják el és három fedett buszváró kap helyet benne, valamint a buszvezetők szociális épülete és kerékpár tárolókat is kialakítanak.

A Nyíri úttól a Margaréta utcáig egy aszfaltburkolatú kerékpár- és egy térburkolatú gyalogút épül, melyeket kerti szegély övez majd. A Máriahegy felé egy stabilizált úton közelíthetik meg ingatlanjaikat az ott lakók. Az építkezés során több ütemben szabályozzák a forgalmat. A jelenlegi ütem során (még a régészeti feltárás szakaszában jár a beruházás) minden út járható. Az iskolai tanév végét követően induló második ütemben komolyabb lezárás történik. A Máriahegy felé nem lehet közlekedni és a Margaréta út felé lezárják a Károly Róbert körutat. A Nyíri út a Máriahegy felől a Széles közön, a Kullai közön és Március 15.-e utca felől, a terelőúton közelíthető majd meg. A Hetényegyháza felé vezető III. Béla körút és a Nyíri út szabadon járható lesz. A Margaréta utcán ideiglenes buszfordulót alakítanak ki két buszmegállóval.

A harmadik ütemet augusztusra tervezik, komolyabb lezárásokkal: A III. Béla körút-Nyíri út forgalmát lámpás irányítással félpályásra szűkítik. A negyedik ütemben már egy meglévő körforgalom-cikkelyt használnak, ekkor ha lehetséges, megnyitják a Máriahegy felé vezető utat. A kivitelezés határideje ez év vége, de nagy részét szeptemberig, az iskolaév kezdetéig szeretnék elvégezni és akkor megindulhat a forgalom, függetlenül attól, hogy emellett lehetnek befejező munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában