Tiszaug

2019.06.12. 11:30

Nagyszabású árvízvédelmi beruházás kezdődik a Tiszán

Nyár végén kezdődik a Tisza hullámterének rendezése Tiszaugnál egy, az Európai Unió és a magyar állam mintegy 15 milliárd forintos támogatásával megvalósuló projekt részeként.

Koós Kata

Tóth Tamás az ugi hídon beszélt a tervekről

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Az Országos Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) konzorciumában, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával megvalósuló, nagyszabású beruházás a folyó Tiszapüspöki és Tiszaug közötti szakaszát érinti. Legfőbb célja az árvízi lefolyási viszonyok javítása.

– A kétezres évek nagy árvizei rámutattak arra, hogy valamit kezdeni kell a folyó vízelvezető képességével az árvízi védbiztonság javítása érdekében. Ezért született meg annak idején az elvi koncepció, melyet a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéseként szoktunk emlegetni. Ennek egyik fontos eleme a hullámtér vízelvezető képességének javítása – magyarázta Tóth Tamás, a Kötivízig Mezőtúri Szakmérnökségének vezetője, aki a projekt legnagyobb beruházásai között említette a Besenyszög-Fokorúpusztánál tervezett töltésáthelyezést, melynek következtében mintegy 270 hektárral növekszik majd a hullámtéri terület. Kiemelte továbbá a Vezsenyi-kanyarulat rendezését, melynek keretében árapasztó vápákat alakítanak ki a vezsenyi és a tiszajenői nyári gátakon.

Tóth Tamás az ugi hídon beszélt a tervekről
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Tiszaugnál lesz egy töltésáthelyezés egy szűkületet megszüntetve a Tisza bal partján, a 25 ezres töltéskilométer környezetében. Onnan a hídig terjedő szakaszon a lefolyási viszonyokat javítandó, sor kerül a bal oldali övzátony egy részének elbontására a kanyarulatban. Alatta pedig a levezető sáv kitisztítását végzik, ami a növényzet szabályozását jelenti cserjeirtással, és magában foglalja a terepviszonyok rendezését. Emellett a bal parti töltés közelében árapasztó vápa kerül kialakításra – fejtette ki. Továbbá a híd közvetlen környezetében lévő hullámtéri szűkületet is csökkentik majd. A meglévő hullámtéri nyílásokon kívül két új nyílást is kialakítanak, mely tovább javítja a hídszelvényben a lefolyási viszonyokat. A híd alatt pedig az árapasztó vápa folytatását építik majd ki az üdülők és a bal parti töltés között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában