Kecskemét

2019.05.15. 16:21

Reagált a Mercedes-gyár: nincs veszélyben a bővítés

Nincs veszélyben az a korábban kitűzött cél, hogy bővítsenek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában – reagált a cég portálunknak a gyárbővítés átütemezéséről tudósító hírek kapcsán.

Hraskó István

A napokban a neves német üzleti lap, a Handelsblatt arról írt., hogy a Daimler vezetői megállították a kecskeméti gyár bővítését. Az igazgatótanács állásfoglalása szerint a második üzemnek legalább egy évvel elhalasztották az üzembehelyezését. Ez a hír aztán gyorsan elterjedt a magyar sajtóban.

– Nincs veszélyben az a korábban kitűzött cél, hogy bővítsenek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. A magyarországi telephelyen számtalan fejlesztés zajlik a bővítés mellett is. A gyár teljes kapacitással működik, és a termelési programja már a jövő évre is telített, hiszen az itt gyártott kompakt autók kereslete továbbra is növekszik. A piaci igények, a technológiai trendek és az iparágat érintő szabályozások mind befolyásolják azt, hogy az autóipari gyárak milyen irányba fejlesztenek, így a Daimler AG is rendszeresen felülvizsgálja a termék portfólióját és igyekszik kiegyensúlyozott kapacitás-kihasználtságot elérni nemzetközi gyártási láncában. A kecskeméti gyár fontos eleme ennek a termelési láncnak. A Daimler csak jó tapasztalatokkal rendelkezik Magyarországon és hosszú távon épít kecskeméti beruházására – közölte a baon.hu-val a Mercedes-Benz gyár. Az állásfoglalás ugyanakkor arra nem tér ki, a bővítés mikorra fejeződhet be.

A cégtől egyébként még március 22-én kértünk tájékoztatást, mivel akkor már igencsak elterjedt Kecskeméten a szóbeszéd, hogy a gyár bővítése lelassult és létszámstop lépett érvénybe. Akkor megkérdeztük azt is, változtak-e az új üzemmel kapcsolatos tervek, elképzelések, mit lehet tudni a gyárbeli műszaklemondásokról és arról is, hogy a gyár miért nem hosszabbította meg a szerződést az egyik beszállítóval. Egészen mostanáig, közel két hónapig nem kaptunk válaszokat.

Tavaly júniusban tették le a második kecskeméti Mercedes-Benz gyár alapkövét. Akkor az hangzott el: 2500 új munkahelyet teremt az 1 milliárd eurós beruházás, a gyártás a tervek szerint 2020-ban indul. Közölték: a belső megnevezéssel K2-nek nevezett új gyár az első- és hátsókerék meghajtású személygépkocsik, valamint hibrid, plugin hibrid és teljesen elektromos hajtáslánccal rendelkező modellek gyártására is alkalmas lesz, kiemelve: teljesen rugalmas termelési rendszerű üzemet építenek, az ipar 4.0 követelményeinek megfelelően a folyamatok egyszerűen változtathatóak lesznek, így a piaci igényekre is gyorsan tudnak reagálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában