Kecskemét

2019.05.14. 14:00

Honvédségi toborzó iroda nyílik a kecskeméti egyetemen

Szorosabbra fűzi együttműködését a Neumann János Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium: honvédségi toborzó iroda lesz a GAMF Karon, és az egyetem meghirdeti a honvédelmi alapismeretek kurzust, mint szabadon választható tárgyat.

Hraskó István

A Neumann János Egyetem és a honvédség közötti együttműködés 3 éves múltra tekint vissza, de kedden ünnepélyesen egy megállapodást is aláírt Kecskeméten Szabó István honvédelmi államtitkár, dr. Ailer Piroska rektor és Finta Zita kancellár. Ahogy az államtitkár fogalmazott: ez egyfajta keretet nyújt a jövőbeli közös munkához, de nyilván azon lesz a hangsúly, hogy a megállapodást konkrét tartalommal is megtöltsék.

– Egyetemünk mindig is arra törekedett, hogy minél több lehetőséget, minél szélesebb oktatási-képzési portfóliót biztosítson meglévő és jövendő új hallgatói számára. Kiemelt feladatnak tekintjük a hallgatói létszám növelését, a gyakorlati képzés bővítését, és a Honvédelmi Minisztériummal közös kutatásaink fejlesztését – mondta el Finta Zita, hangsúlyozva: a Neumann János Egyetem duális képzési palettájával a gyakorlatorientált felsőoktatási intézménye sorába tartozik, és törekszenek arra, hogy a tőlük kikerülő szakemberek ne csak elméleti szinten legyenek jól képzettek.

Szabó István elmondta, a minisztérium tavaly elkezdett 10 éves honvédelmi és haderőfejlesztési programja kiemelten foglalkozik az oktatás-képzés és az utánpótlás-toborzás kérdésével is. A tárca már több felsőoktatási intézménnyel kötött megállapodást, ennek fő oka, hogy természetes szövetségesként tekintenek az egyetemekre, főiskolákra a toborzás, a honvédelem népszerűsítése terén.

És hogy milyen kézzelfogható lépések várhatóak a jövőben? Az egyetem eddigi állásbörzéin eddig is jelen volt a honvédség, de a toborzás segítése miatt a GAMF Karon lesz egy ügyfélszolgálati irodájuk is, ahol az érdeklődők részletes információkat kaphatnak a katonai pályáról, az önkéntes tartalékos szolgálatról. Az egyetem emellett meghirdeti majd a honvédelmi alapismeretek kurzust, mint szabadon választható tárgyat, a hallgatók ennek teljesítéséért természetesen előre meghatározott kreditpontot szereznek. Finta Zita lapunknak elmondta: a műszaki-gazdasági, valamint az idegennyelvi képzés területén lehetséges további együttműködés, de elképzelhetőnek tartja, hogy a két fél közös kutatásokra is fog együtt pályázni.

A Honvédelmi Minisztérium vállalja tájékoztató előadások megtartását, emellett megvizsgálja az altisztek beiskolázási lehetőségét és továbbképzését és akár szakmai gyakorlati helyet is biztosít a gépészmérnök, műszaki menedzser, mérnök informatikus, vagy éppen pénzügy-számvitel szakos hallgatók részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában