kecskemét

2019.04.03. 10:54

Május 8-9-én lesz az óvodai beiratkozás Kecskeméten

Az érintett kisgyerekes családoknak érdemes beírni a naptárba: május 8-án, szerdán és május 9-én, csütörtökön 8 és 18 óra között lesz az óvodai beiratkozás Kecskeméten valamennyi önkormányzati fenntartású óvodában.

Hraskó István

Ősztől 16 kiscsoport indul a városban, a gyerekek sok óvodában vegyes csoportba kerülhetnek. Kecskeméten összesen 118 óvodai csoport lesz az önkormányzati intézményekben, maximálisan 3014 gyermeknek van férőhely.

Ahogy az előző években mindig, múlt heti ülésén a képviselő-testület ismét megadta azt a törvény által biztosított engedélyt, hogy ahol a szoba területe lehetővé teszi (egy gyermekre jut legalább 2 négyzetméter), ott legfeljebb húsz százalékkal túl lehet lépni a maximális csoportlétszámot. Ez azokra az esetekre jelent biztosítékot, ha év közben családok körzetbe költözése miatt új gyerekek érkeznének az óvodába, vagy ha egy ovisról a nevelési évben kiderül, hogy sajátos nevelési igényű (őket két vagy három gyermekként kell figyelembe venni a létszámnál). A Juhar utcai és a Mátis Kálmán utcai óvodákban ismét indulhatnak „mini csoportok” olyan gyermekeknek, akik szeptember 1. és december 31. között töltik be a 3. életévüket.

A város honlapján olvasható felhívás szerint jelentkezni a gyermek lakóhelyéhez, vagy a szülő munkahelyéhez legközelebbi intézményben lehet a jelentkezési lap kitöltésével.

Jelentkezéskor a szülő (gondviselő) gyermekével együtt érkezzen, és vigye magával:

  • a saját és gyermeke személyi azonosítóját, lakóhelyét, illetve tartózkodási helyét tartalmazó igazolványt,
  • a gyermek esetleges betegségeit igazoló dokumentumokat,
  • ha a gyermek halmozottan hátrányos helyzetű, vagy napközbeni ellátását biztosítani kell, akkor az ezt igazoló dokumentumokat (jegyzői határozat és a szülő vagy szülők nyilatkozata),
  • a szülő vagy szülők munkáltatói igazolását.
  • Óvodába a gyermeket 3. életéve betöltése után lehet felvenni. Felvehető, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező három éves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

    Az önkormányzat fenntartásában működő valamennyi óvoda fogadja az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekeket.

    A gyermekek felvételéről a beiratkozást követő 15 napon belül hoz döntést az intézmény vezetője. A felvételi kérelem elutasítása esetén a döntés közlésétől számított 15 napon belül a szülők Kecskemét Megyei Jogú Város Jegyzőjének címzett, de az érintett intézménynek (óvodának) átadott érdeksérelemre hivatkozó kérelmet nyújthatnak be.

    Az óvodaköteles gyermek beíratásának elmulasztása szabálysértésnek minősül.

    Amennyiben a szülő nem tesz eleget kötelességének, a jegyző elrendeli az óvodai nevelés keretében folyó foglalkozáson való részvételt.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában