Solt

2019.04.07. 17:17

Kiváló lett a solti Teleki Sándor Tehetségpont

Elnyerte az öt település öt intézményét összefogó térségi hatókörű solti Teleki Sándor Tehetségpont az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. Az okleveleket a budapesti Szent Imre Gimnázium dísztermében adták át a tehetségpont képviselőjének.

Lencsés P. Anna

– A Természet- és Környezetvédők Solti Szervezete hozta létre 2012-ben a solti bázist, Dunapataj, Harta, Solt, Dunaegyháza, Apostag általános iskolái összefogásával. A hét éve működő szervezet – a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége hálózatának tagja – nyertes pályázatokat valósít meg, amelyekből az iskolai tehetséggondozó szakköröket finanszírozzák – mondta el kérdésünkre válaszolva Kacziba Lajosné, a solti tehetségpont vezetője.

A földrajz–biológia–kémia szakos tanárnő pályázatíróként, szervezőként és programvezetőként tevékenykedik ebben a munkában. Sok színes programot valósítottak meg az elmúlt években, például a gyerekek dolgoztak a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúrában, jártak a kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárban, zenei rendezvényen elemezték a természet és a zene kapcsolatát. Terepgyakorlat keretében ismerkedtek a résztvevők a solti Szőlőhegy löszfalában fészkelő védett gyurgyalagok életmódjával, felfedezték a nemzetközi hírű Böddi-szék, a Kelemen-szék és a hartai Duna-part, a Natura 2000 terület madár, és növényvilágát. Különböző kiállítások is színesítették eseményeiket. Vajdasági, erdélyi, szlovákiai és ukrajnai iskolákkal is létesítettek kapcsolatokat, és eddig tizenhét alkalommal rendezték meg színvonalas országos környezeti versenyük kétnapos döntőjét Solton.

– A múltban is foglalkoztunk tehetséggondozással, de ez a jelenlegi rendszer egészen más. Napjainkban a szakszerűség került előtérbe. A lényeg, felfedezni a tehetséges kisdiákot akár már óvodás­korban és tovább egyengetni útját a középiskola és az egyetem felé, amelyben a szülői támogatás elmaradhatatlan. Ezen dolgoztunk eddig, és a jövőben is ezeket a célokat tartjuk szem előtt – foglalta össze Kacziba Lajosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában