Kalocsa

2019.04.19. 12:00

Eljótékonykodja a pénzjutalmat a díjnyertes orvos

A március közepéig tartó szavazás dél-magyarországi csoportjának élén végző dr. Körmendy Szabolcs a napokban a Magyar Tudományos Akadémián, az Akadémia Klub Kodály termében vehette át a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. A kalocsai tüdőgyógyász a baon.hu-nak elárulta: különböző karitatív célokra fordítja a díjjal járó több százezer forintot.

Gábor János

Dr. Körmendy Szabolcs szerint az orvosnak meg kell próbálnia lelkileg is gondozni a betegeket

Forrás: Petőfi Népe

– Amikor a beteg kórházba kerül, akkor kiszolgáltatott. Az orvosnak ezt nem szabad érzékeltetnie, hanem meg kell próbálnia lelkileg is gondozni – írta le az általa követendőnek tartott szakmai elveket dr. Körmendy Szabolcs. – Sokszor van sikerélmény, de daganatoknál nyilván találkozunk olyan szituációkkal, amelyekben hosszú távon már nem tudunk segíteni. Ilyenkor legalább emberséget tudnunk kell adni, mert ez is nagyon sokat számít – szögezte le.

A népszerű tüdőgyógyász lényegében orvosdinasztia sarja: a nagyapja, az apja és a testvére is orvosi pályára lépett. Ő maga a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett 1989-ben, majd rögtön felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára, ahol 1990 és 1996 között tanult. Ezt követően költözött vissza szülővárosába, Kalocsára, és a Szent Kereszt Kórházban (pontosabban akkor még annak jogelődjénél) kezdte a praktizálást a tüdőgyógyá­szati, krónikus tüdőgyógyá­szati osztályon, ahol jelenleg is dolgozik. Katolikus, nős, négy gyermek édesapja.

– A tüdőgyógyászat nagyon kis területe az orvostudománynak, így összetartók vagyunk, szoros munkakapcsolatot tartunk fenn. Nagyon jólesett, amikor nemrég találkoztam egy általam nagyra tartott tüdőgyógyásszal és elárulta, hogy egy szavazattal ő is hozzájárult a győzelmemhez. Ez komoly biztatás volt – mesélte.

Hozzátette: a közelmúltban nemcsak személyes, hanem szakmai visszaigazolást is kapott arról, hogy jó színvonalon dolgoznak a kollégáival.

– Félve mentem el egy párizsi tüdőgyógyász-konferenciára, mert tartottam tőle, hogy majd mit látunk, mennyire le vagyunk maradva. Attól függetlenül, hogy itt milyen az infrastruktúra – mondjuk az épület, ami nem a legmegfelelőbb –, magában a módszereinkben és a gyógyszereinkben nagy különbséget nem láttam. Azt az onkológiai kezelést például, amit Franciaországban meg tudnak adni, azt mi is, a kecskeméti onkológián, és azokat a diagnosztikai eszközöket, amiket nyugaton alkalmaznak, azokat mi is tudjuk alkalmazni – sorolta. – Azt gondolom, hogy itt megvan a szakmai tudásunk, és szerintem ezt a díjat nemcsak én kaptam, hanem az egész osztály, a tüdőgondozó, a laborosok, a röntgenesek és a többi orvos. Jegyezzük meg, hogy a 78 jelölt között az első húszban öt kalocsai orvos végzett. Egy ilyen kisvárosi kórház számára ez hatalmas teljesítmény – méltatta az intézményt.

Dr. Körmendy Szabolcs szerint az orvosnak meg kell próbálnia lelkileg is gondozni a betegeket
Fotó: Petőfi Népe

Dr. Körmendy Szabolcs úgy döntött, hogy a rangos kitüntetéssel járó, 300 ezer forintos pénzjutalmat karitatív célokra ajánlja fel, háromfelé osztva: a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény, az Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány és a Szent Kereszt Kórház alapítványa számára 100-100 ezer forintot utal át. Utóbbi szervezetnek célzottan adakozik: szeretné, ha a gyermekosztály kapna egy, az erek pontos kimutatására alkalmas vénaszkennert, ami lehetővé teszi, hogy minél kevesebb fájdalom okozásával tudjanak vért venni a kicsiktől. Ez az eszköz többféle árkategóriában létezik: a legolcsóbb 200 ezer, a közepes képességű 750 ezer, míg a csúcskategóriás körülbelül másfél millió forintért kapható, tehát az általa felajánlott pénzt egy gyűjtés indító összegének szánja. Az adakozás módjáról és idejéről későbbre ígért tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában