Tiszakécske

2019.03.15. 07:26

Korszerű pihenőhely épült a vízitúrázóknak

A vízitúrázás és a kajak-kenu sport népszerűsítése érdekében a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Bejárható Magyarország Program keretében 2016-ban vízitúramegállóhely-fejlesztésbe kezdett.

Koós Kata

Zuhanyzó és konyha is várja a vízenjárókat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A tavalyi évben 12 településen, köztük Tiszakécskén létesült vízitúra-megállóhely Az Alsó-Tisza és a Körösök vízi turizmusának komplex fejlesztése elnevezésű, konzorciumi pályázati projekt keretében, közel négyszázmillió forint európai uniós pályázati támogatásból.

– Az Alsó-Tisza vonalában Szolnokon, Tiszakécskén, Csongrádon és Szegeden épült vízitúra-megállóhely – mondta Tóth János, Tiszakécske polgármestere. A település a teljes pályázati összegből 34 millió forintot nyert a megállóhely épületének kialakítására, melyet az önkormányzat további 24 millió forinttal egészített ki. Emellett a városvezetés önerőből finanszírozta az épület körbekerítését, valamint berendezését is. A megállóhelyen sátrazási és zuhanyzási lehetőség, modern konyha és közösségi tér biztosított a megpihenni szándékozó vízitúrázók számára.

Zuhanyzó és konyha is várja a vízenjárókat
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Az épület védett helyen, a gát tövében áll. A megállóhely mentetlen részén van a kikötő és egy sója. Fontosnak tartottuk, hogy berendezzük az épületet, mert a kajak-kenu szakosztályunk két éve működik, és olyan remek munkát végzett az edzőjük, hogy immár egy válogatott diákkal is büszkélkedhetünk. Éppen ezért a szakosztály fogja majd üzemeltetni a megállóhelyet. Ha nem lesznek túrázók, akkor ők használják – mondta el a polgármester, aki hozzátette: az épület már teljesen elkészült, azonban további fejlesztéseket is tervez az önkormányzat, melynek anyagi forrását már beépítették az idei költségvetésbe.

– A nagy konzorciumi pályázatból megmaradt összeget a projektgazda Magyar Kajak-Kenu Szövetség szétosztotta azon konzorciumi partnertelepülések között, ahol többletköltség keletkezett. Tiszakécske 10,2 millió forintot kapott, melyből a fűtésrendszer kialakítását tervezzük az épületben, illetve egy ergométer beszerzését, mely télen is biztosítja majd az edzés lehetőségét. Továbbá tűzrakó helyek és egy csónaktároló kialakítását, valamint egy stég elhelyezését a kikötőben – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában