Kiskunfélegyháza

2019.03.03. 15:30

Jó vőfélyre és zenekarra mindig szükség lesz

Nem kell félnünk attól, hogy nem lesz, aki tovább vigye a vőfélykedés hagyományát. Szombaton a kiskunfélegyházi zenész- és vőfélytalálkozón bebizonyosodott, hogy a tudomány apáról-fiúra száll.

Vajda Piroska

Hatodik alkalommal rendezett zenész- és vőfélytalálkozót a Sarlós Boldogasszony Plébánia a Constantinum sportcsarnokában. Mint minden évben, idén is jótékony céllal szervezték meg a bált, melynek adományait ezúttal az egyházközség közösségi házának tetőcseréjére fordítják – nyilatkozta lapunknak Kiss Zoltán főszervező, aki tizenhat éve vőfélykedik. Elmondta, ezúttal is az ország számos pontjáról, de még a határon túlról is érkeztek vőfélyek és zenekarok a találkozóra. Három együttes, egy DJ és tizenhét vőfély mutatkozott be a szombati találkozón, melynek népszerűsége egyszerűen összefoglalható: a jó vacsora, a jó zene és a vőfélyek által teremtett jó hangulat együttesének köszönhető, hogy minden évben ilyen sok vendége van a találkozónak. Ezúttal is több mint hatszázan mulattak egészen hajnalig.

Kiss Zoltán főszervező szerint, a jó vőfély alkalmazkodó, megtalálja a közös hangot a fiatal párral, a zenekarral, a vendégekkel, a felszolgálókkal és a szakácsokkal is. A lakodalom sikere ugyanis a zavartalan együttműködésen múlik – hangsúlyozta. Azt is hozzátette, hogy bár ragaszkodik a hagyományokhoz, de haladni kell a korral, ezért igyekszik új játékokat és új verseket is kitalálni. Kiss Zoltán örömmel számolt be arról is, hogy legkisebb fia, a tizenhárom éves Lukács is kacsintgat a vőfélykedés felé, gyakran elkíséri a lakodalmakba, később szeretné ezt folytatni, átvenni tőle.

Először járt Kiskunfélegyházán Januskó László és fia, Csanád, akik a vajdasági Bácstopolyáról érkeztek. László honlapunknak elmondta, 473 lakodalmon van túl, harminc éve egy véletlen folytán került a vőfély szerepébe. – Anyakönyvvezetőként dolgoztam és az egyik kolléganőm kért fel vőfélynek, mert nem találtak senkit a lánya esküvőjére. Nagyon jól sikerült az első lakodalom, így kaptam kedvet ehhez, azóta is folytatom a hagyományt, a fiamat már betanítottam, most a hétéves unokámat tanítom – mondta büszkén Januskó László. – Azt látom, ahogy a világ modernizálódik, úgy változik ez a szokás is, ebben is vannak divathullámok, de mi ragaszkodunk a gyökereinkhez, a hagyományainkhoz és szerencsére erre is van igény – hangsúlyozta László, akit fia ötéves kora óta kísér a lakodalmakba. Csanád ma már tizennyolc éves, de még élénken él benne első szereplésének emléke. Ötévesen éjfélkor a torta beköszöntésével debütált. Mint mondta, kisgyermekként még egy csokival rá lehetett venni ilyesmire, aztán pedig az évek során beletanult ebbe, már ötven lakodalmat levezényelt.

Nemes Imre és Messzi-Szabó Gellért

A szombati találkozón megismerhette a közönség Félegyháza legidősebb, aktív vőfélyét is, akinek nevelt fia a város legfiatalabb vőfélye egyben. Nemes Imre 33 éve, tizenhét évesen kezdte a vőfélykedést, közel ötszáz fiatal párt kísért már az oltár elé. Az első lakodalomban annyira rutintalan volt, hogy elsírta magát – idézte fel a kezdeteket. – A rokonságban nagyon sok lagzi volt, szívesen beálltam pincérnek. Később már nem csak a rokonokhoz hívtak segíteni, rendszeresen jártam lagzikba, így kaptam kedvet a vőfélykedéshez. Nevelt fiam, Messzi-Szabó Gellért pedig az idei iskolai farsangon debütált mint vőfély, ami nagyon megtetszett neki, így kísért el immár vőfélybojtárként erre a találkozóra is, ahol most szerepel elsőként ilyen nagy létszámú közönség előtt – mondta büszkén Nemes Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában