2019.02.28. 19:41
Miniszteri elismerést kaptak a kertmentő diákok
Miniszteri elismerést kaptak kertmentő munkájukért a kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium diákjai. A „Ments meg egy kertet” program résztvevői szerdán László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkártól vehették át az elismerő oklevelet Budapesten a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott ünnepségen.
A képen balról: Görög Mariann, Kovács Szilvia, László Tibor Zoltán, Kerepesi Roland és Becsei Dávid
– A kertészkedés értéket teremtő, szemléletformáló és környezettudatosságot erősítő szerepet játszik az emberek életében – fogalmazott László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a „Ments meg egy kertet” verseny díjátadó ünnepségén. Elmondta, hogy a három éve útjára indított kezdeményezés kiemelt szerepet tölt be az elhagyott, nem gondozott zöldfelületek újjáteremtésében. A program emellett fontos részt vállal a generációk összekapcsolásában, a tudásátadásban, a helyi közösségek formálásában és erősítésében is. Az Agrárminisztérium felhívására tavaly 46 tanintézmény jelentkezett és küldött rendszeres vagy időközi beszámolókat a gondozott kertekről. A jelentéseket az agrártárca szakértője Kovács Szilviával, a „Magyarország legszebb konyhakertjei” verseny kezdeményezőjével közösen értékelte. Ez alapján a 2018. évi megmérettetésen három kiemelt kategóriában kaptak díjat a versenyzők: 7 iskola példaértékű munkáért; 4 kiváló munkáért; 27 jó munkáért részesült elismerésben. 8 intézmény pedig oklevelet vehetett át a programban történő részvételért.
A félegyházi Mezőgazdasági Szakgimnázium diákjai és tanárai harmadik éve vesznek részt a programban. Becsei Dávid, Kerepesi Roland, Süveges Sándor és Bokor Zoé az elmúlt évben is a Csanyi úti Idősek Otthonának kertjét gondozta. Görög Mariann felkészítő tanár lapunknak elmondta, a fűszernövények mellett zömében paprikát, céklát és cukkinit termeltek, de díszítő növényeket, így például napraforgót és bársonykát is ültettek. A megtermelt zöldségeket és fűszernövényeket a szociális otthon konyháján használták fel. A diákok délutánonként és a nyári szünetben is folyamatosan tevékenykedtek a közel 200 négyzetméteres területen. A kert aktuális állapotáról pedig minden hónapban fényképes beszámolót készítettek és küldtek a minisztériumba.