Kiskunhalas

2019.02.28. 11:30

Játék macikkal tanulták az elsősegélynyújtást a halasi ovisok

Már az óvodában elkezdik a gyermekek alapszintű egészségügyi ismereteinek tanítását Halason. Öt szervezet és intézmény összefogásának köszönhetően február elején indult el a Maci doktor program, amely része a Hivatásosok az Egészséges Lakosságért Programnak (HELP).

Pozsgai Ákos

Az óvodai foglalkozásokon a macik a sérültek vagy betegek, őket kell bekötözni, megvizsgálni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi mentőállomás, a Vöröskereszt helyi szervezete, a Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakiskola, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház és a Halasi Egészségfejlesztési Iroda közösen tervezi a Maci­program szervezését és kivitelezését. A Bajza utcai óvodába az elsők között látogattak el a Dékáni szakgimnázium egészségügyes diákjai, akik dr. Kósa Éva orvos vezetésével játékos formában ismertették meg a gyerekekkel a különböző alapbetegségek tüneteit és az elsősegélynyújtás elemi ismereteit.

– A célcsoportjaink a nagycsoportos óvodások, akiket később, mivel kevés szórással szinte ugyanabba az iskolába kerülnek, az általános iskolába is követünk tovább folyamatos képzésekkel. Az óvodai program féléves, kéthetente keressük fel a gyerekeket egyórás foglalkozással. Ez összesen 9-10 alkalmat jelent. Két programot tervezünk párhuzamosan, melyek a Maci ambulancia és a Maci ispotály nevet kapták. A Maci ambulancia program elsősegély-oktatásról, míg a Maci ispotály az egészségügyi ellátó rendszer bemutatásával, későbbiekben tünetfelismeréssel, alapápolási fogások elsajátításával foglalkozik. Mindkét programot 8,5 éves periódusra tervezzük, kísérleti jelleggel. Az első félév 2019 februárjában indult a helyi óvodák nagycsoportjaiban, ahol kezdetben inkább ismerkedéssel, játékos feladatokkal, majd fokozatosan emelve a leadott ismeretet haladunk a programmal – mondta el hírportálunknak dr. Kósa Éva, a program szakmai koordinátora.

A program a nevét a foglalkozásokon kezdetben leggyakrabban használt eszközről, a plüssmaciról kapta, amelynek fontos szerepe van abban, hogy a gyerekek játékos formában, szórakozva ismerkedjenek a témával. Az óvodai foglalkozásokon a macik a sérültek vagy betegek, őket kell bekötözni, megvizsgálni.

A későbbiek során az ismeretek emelésével a macik természetesen fokozatosan szorulnak ki a felsőbb évfolyamokban. A Maci ambulancia programban mentősök, a Dékáni szakgimnázium kisgyermekgondozó tanulói, a Vöröskereszt önkéntesei vesznek részt, míg a Maci ispotály programba már a halasi kórház rezidens orvosai, ápolók, valamint a Dékáni szakgimnázium gyakorló ápoló és ápoló tanulói is bekapcsolódnak a doktornő vezetésével.

A doktornő szerint a programban részt vevő gyerekek a későbbiek során nem fognak félni az egészségügyi intézményben és főként nem félnek elsősegélyt nyújtani, megszokottá válik számukra az ellátás. Hamarabb felismernek majd egy-egy betegséget, és időben orvoshoz fordulnak. – Nem utolsó szempont az sem, hogy később a fiatalok esetlegesen kedvet kapnak az elsősegély vagy alapegészségügyi ismeretek tanulásához, és előbb választhatnak egészségügyi vagy azzal kapcsolatos pályát. A legfontosabb szempont azonban, hogy az alapvető egészségügyi ismeretek terjedésével javítható a lakosság egészségi állapota – tette hozzá a program szakmai vezetője.

Az óvodai foglalkozásokon a macik a sérültek vagy betegek, őket kell bekötözni, megvizsgálni
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A halasi és környékbeli lakosság egészségi állapota, valamint egészségügyhöz és egészséges életmódhoz való viszonya nem különbözik jelentősen az ország többi részén tapasztaltaknál. A Medical Online 2012-es felmérése szerint a magyarországi balesetek 2,5 százalékánál történik elsősegélynyújtás a mentő kiérkezéséig. A rosszullétek esetén a laikus elsősegélynyújtás a legjobb esetben is 20 százalék alatt marad.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 2016-os Egészségjelentése szerint a halálozás százezer főre vetített aránya Magyarországon – a korábbi évekhez hasonlóan – 2005 után is csökkenő tendenciát mutat, azonban még így is több mint másfélszer akkora, mint az uniós országokban. A csecsemőhalálozás tekintetében is hasonlóan alakul a magyar helyzet. A munkaképes korú, 65 évesnél fiatalabb nők halálozási aránya közel kétszerese, a férfiaké több mint kétszerese az EU-országokban tapasztaltnak. A keringési betegségek közül az iszkémiás szívbetegség és az agyérbetegség okozta halálozás három-négyszerese az EU-országokban tapasztaltaknak.

Magas a halálozási arány

A dohányzással összefüggő halálozás aránya az európai trendeknek megfelelően ugyan csökkenő tendenciát mutat, de az uniós országok értékének még így is több mint két és félszerese. Az alkoholfogyasztással összefüggő halálozás arányára is hasonló megállapítások tehetők. A szakemberek szerint ezeken a riasztó adatokon lehetne javítani többek között a HELP program kibővítésével, a rendvédelmi szervek, a katasztrófavédelem bevonásával (például rendszeres szimulációs gyakorlatok szervezése, rendészeti nap, idősek, egyedül élők segítése), véradások szervezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában