Kecskemét

2019.02.18. 19:17

A diákok negyede rendszeresen cigizik

Hazánkban a 13 és 15 év közötti tanulók több mint fele kipróbálta már a cigarettát élete során, s azok közül, akik rendszeres fogyasztók, minden ötödik 10 éves kora előtt szívta el első cigarettáját. A tanulók mintegy egynegyede jelenleg is cigarettázik. E riasztó arányok visszaszorításáért hívta életre az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) a Ciki a cigi nevű programot, mely a fiatalkori dohányzás megelőzését és visszaszorítását tűzte ki célul.

Horváth Péter

A számítógép interaktív szoftverrel informál a dohányzás veszélyeiről

Fotó: Horváth Péter

A megelőzés érdekében indult komplex, interaktív óvodai és iskolai program keretében 30 millió forint értékben kaptak prevenciós eszközöket a megyei kormányhivatalok. A hordozható, interaktív szoftverrel felruházott érintőképernyős számítógépen az óvodás korosztálytól a huszonévesekig szórakoztató formában informálódhatnak a fiatalok a dohányzás káros hatásairól és a leszokás lehetőségeiről.

Ehhez a programhoz csatlakozott a kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda (EFI) is, a számítógépet és a szoftvert a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály a biztosítja, melyet tegnap Markó Zoltánné a főosztály munkatársa mutatott be az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságán az együttműködő társszervezetek partnerségi találkozóján. A tanulók a számítógép segítségével képeken, filmeken és animációkon keresztül információkkal gazdagodhatnak a dohányzás egészségkárosító hatásairól és a dohányzásmentesség fennmaradásának lehetőségeiről. Az EFI az iskola-védőnőkkel együttműködve általános iskolák és középiskolák számára egészségnap keretében népszerűsítik a programot. A számítógépet a kormányhivatal illetékességi területén található oktatási intézmények díjmentesen kölcsönözhetik.

A számítógép interaktív szoftverrel informál a dohányzás veszélyeiről
Fotó: Horváth Péter

Ugyancsak a program része a tanórai keretek közt történő megelőzés is a harmadik-ötödik osztályosok számára, melyhez a pedagógusok ingyenes tanári kézikönyvet, interaktív előadást és szöveges segédletet tartalmazó csomagot tölthetnek le az OEFI regisztrációs oldaláról.

A leszokás lehetőségeiről a program honlapján is tájékozódhatnak a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában