Bács-Kiskun

2019.01.14. 07:00

Számba vették megyénk ragadozó madarait

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) immáron XVI. alkalommal szervezte meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását január 11-13. között. A felmérés lényege, hogy szakemberek és önkéntesek járják végig a telelőhelyeket és rögzítik a megfigyelt ragadozó madarakat.

Szerencsés Vivien

Forrás: Dunatáj Közalapítvány

A Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány számos lakossági programja (előadások, kiállítások, éves programnaptár szerinti kirándulások) mellett több, kevésbé látványos élőhelyvédelmi munkát is végez. Ilyen az odútelepek létesítése és ellenőrzése, vagy a rendszeres madáretetés, csapadékmérés és madármonitoring, vagy éppen a napokban lezajlott XVI. Országos Sasszinkron keretében végzett felmérés.

A Sasszinkron felmérőcsapat
Fotó: Dunatáj Közalapítvány

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. A kiemelten nagyszámú libacsapatokat mindig rétisasok kísérik, ugyanis a beteg, legyengült, elhullott példányokkal táplálkoznak. Amikor a környéken minden befagy, a Duna folyó lehet a környék legfontosabb táplálkozóhelye.

Fotó: Dunatáj Közalapítvány

A Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány 5. alkalommal járta végig a Dunatetétlen – Solt – Harta – Dunapataj – Ordas – Dunaszentbenedek – Uszód – Foktő – Kalocsa határt. Idén először, annak érdekében, hogy a lakosság is bepillanthasson a sasok felmérésébe, akciójukat a nagyközönség számára is meghirdették.

Fotó: Dunatáj Közalapítvány

Bár fokozatosan emelkedett a hőmérséklet, az erős – helyenként 30 km-es – szél nem kedvezett a megfigyelésnek, ilyen időben még a ragadozó madarak is inkább menedéket keresnek. Mindezek ellenére két parlagi és két rétisas mellett 27 db egerészölyvet, néhány vörös vércsét és barna rétihéját is sikerült megfigyelni. Ezen kívül a nálunk téli vendég kékes rétihéja és a nagy őrgébics megfigyelése jelentett szívmelengető látványt a fagyos szombati napon.

Fotó: Dunatáj Közalapítvány

Évről-évre egyre nagyobb területre terjed ki a felmérés

2018-ban 427 felmérő (347 hazai és 80 szlovák, cseh, osztrák, szerb és román szakember) járta be a sasok legjelentősebb telelőhelyeit, hazánk tekintetében az ország területének közel 18%-át érintve, négy sasfaj 1014–1022 egyedét és tizenhárom további ragadozómadár-faj mintegy 9378 példányát számba véve.

Forrás: MME

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában