Kecskemét

2019.01.10. 17:30

Nemzetközi porondon is bizonyítottak a diákok

Olaszországban és Francia­országban jártak a széchenyis tanulók. Milánóban gyakorlati képzésen szerzett tudásukat kamatoztathatták a diákok, Strasbourgban pedig az uniós ismereteikről adhattak számot.

Sebestyén Hajnalka

A Széchenyi István Idegenforgalmi- Ven­dég­látóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tizenkét tanulója – egy sikeres pályázatnak köszönhetően – Olaszországban, Milánóban három héten át szállodákban és étteremben dolgozhatott. A hat szakács- és a hat pincértanulót három különböző munkahelyre osztották be.

A két szálloda és az étterem rendesen foglalkoztatta a kecskeméti diákokat. Az első napokban takarítottak, mosogattak, majd a későbbiekben már bevonták őket az ételek előkészítésbe és a vendégek kiszolgálásába is. A tanulók a rájuk bízott feladatokat becsületesen elvégezték, ezt a munkahelyek is elismerték az értékelésekkel a gyakorlat végén.

Milánóban tizenkét széchenyis tanuló dolgozott
Fotó: Petőfi Népe

A program szervezői gondoltak a kulturális kikapcsolódásra is. A fiatalok szervezett keretek között nézték meg a Leonardo da Vinci-féle természettudományos kiállítást és a Sforza-kastélyt. Emellett szabadidejükben sokat járták a várost, vásárolgattak, nézték a bőséges árukínálatot, a soha nem látott zöldségeket és gyümölcsöket.

Az utolsó napon a tanulók kitöltötték a papírokat a kint töltött időszakról, majd megkapták az Euro-Pass bizonyítványaikat. A diákok utólagos értékelése szerint tartalmas, szakmailag előremutató napokat töltöttek Milánóban.

A Széchenyi iskola további diákjai pedig Franciaországban, Strasbourgban jártak. Az iskola a Kada középiskolával karöltve hatodik alkalommal vett részt Strasbourgban az Euroscola Napon. Az Európai Parlament egyik székhelyén 23 ország több mint 500 diákja képviselte hazáját, köztük a széchenyisek is.

Strasbourgban uniós ismereteikről kellett számot adniuk
Fotó: Petőfi Népe

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által megrendezett Euroscola verseny tavaszi fordulóján 3. helyezést ért el az iskola csapata, melynek nyereménye volt ez az utazás. A kecskeméti csapatot 24 széchenyis és kadás diák képviselte. Mindkét iskola 2018 nyarán kapta meg az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet.

A parlamentben a kommunikáció elsősorban angol nyelven folyt. Délelőtt folyamán betekintést kaptak a tanulók az Európai Unió, valamint az Európai Parlament működésébe, kérdéseket tehettek fel egy parlamenti képviselőnek, és nem utolsósorban két tanuló, Csősz Viola és Szabó Dániel bemutatták az iskolát. Hatalmas megtiszteltetés volt számukra, hogy ott állhattak csaknem 600 ember előtt, miközben büszkén prezentáltak az iskoláról angol és német nyelven.

Ebédidőben egy izgalmas játék, az Eurogame zajlott le. A négyfős csapatokat különböző nemzetből érkező diákok alkották. Egy tesztet kellett megoldaniuk, melyben minden kérdés más-más nyelven íródott. A négy legjobb eredményt elérő csapat a nap végén még összemérhette tudását a végjátékban.

Ebéd után kezdődtek a bizottsági munkák. Hat téma alapján alkottak csoportokat a diákok, ahol országonként négy-négy tanuló vett részt. Erre a feladatra természetesen már itthon felkészültek a tanulók. A felkészítésben Ivaskóné Harnos Márta, Schneiker Imre, Horváth Viktória és Nagy Ildikó vett részt.

A hat előre kiadott téma a következő volt: Környezetvédelem; Biztonság és emberi jogok; Európa jövője; Kulturális örökség európai éve; Migráció és integráció; Fiatalok foglalkoztatása.

Másfél órás ötletelés után a diákok visszatértek a plenáris ülésterembe és prezentálták, mire jutottak témájukkal kapcsolatban. A végén szavazhattak egymás javaslataira. A nap az Európai Himnusszal és az uniós országok zászlóinak bevonulásával zárult.

A parlamenti nap mellett számos program színesítette a kirándulást. Odafelé úton Ausztriában tettek egy kis városnézést Salzburgban, illetve megtekintették a halleini sóbányát. Természetesen nem maradtak ki a franciaországi programok sem. Jártak Colmarban, Riquewihrben és természetesen megismerkedtek Strasbourg látnivalóival is. A diákok élményekkel telve és pozitív tapasztalatokkal tértek haza.

Ezek is érdekelhetik