Kecskemét

2019.01.11. 07:00

Marcsi álma, hogy külföldön élő magyarok előtt is felléphessen

A kecskeméti Redenczki Marcsi 40 éves koráig élte a feleségek, anyukák, dolgozó nők megszokott életét, majd megvalósította álmát. Ma a kevés női humorista egyik legjobbja, a Stand-up comedy Humortársulat tagja és a Rádió­kabaré állandó fellépője.

Sebestyén Hajnalka

Marcsi stand-up karrierje felfelé ível

Redenczki Marcsi főállásban gazdasági ügyintézőként dolgozik Budapesten, de családjával Kecskeméten él, így nap mint nap ingázik. A rendszeres fellépéseknek köszönhetően minden héten néhány estét a fővárosban tölt. Viccesen meg is jegyezte, az évek alatt már négy gurulós bőröndöt elhasznált a sok utazáshoz.

– Vallom, hogy 40 év felett is megtalálhatja egy nő önmagát, soha nem késő – mondta a negyvenes évei végén járó humorista. – 2009-ben, 40 évesen késztetést éreztem, hogy kipróbáljam azt, amit addig csak gondoltam magamról.

Akkor már néhány éve internetes blogon osztotta meg vicces történeteit, egyre nagyobb népszerűség mellett. Majd jött a következő lépés, megjelent első könyve, a Türelemfa, avagy Nevel vagy nevelem a családom címmel.

Marcsi stand-up karrierje felfelé ível

– Ez egy novelláskötet, amiben a családommal történt vicces történeteket jegyeztem le, természetesen az érintettek engedélyével. A fogadtatása nagyon jó volt. Ezt követően gondoltam egy nagyot és úgy döntöttem, kipróbálom magam közönség előtt, színpadon is – emlékszik vissza a kezdetekre.

Az első bemutatkozása annyira jól sikerült, hogy különdíjas lett Budapesten, a Klebelsberg Kuno Művelődési Központban megrendezett humorista tehetségkutatón. A műsora után a zsűriben ülő Maksa Zoltán csak annyit kérdezett: „Te eddig hol voltál?” Innen indult el Redenczki Marcsi igazi stand-upos karrierje.

A mindig vidám kecskeméti komikus az életből meríti történeteit, a humorára már gyermekkorában sokan felfigyeltek.

– Édesapámtól örököltem a humorra való hajlamom. Vidám, jó kedélyű, négygyermekes családban nőttem fel, ahol bár én voltam a legidősebb, de egyben a legkisebb is. Már kisgyermekként imádtam szórakoztatni a családtagjaimat és más gyerekeket. Az iskolában gyakran szerepeltem műsorokban és a színjátszó körben. Április elsején, a fordított napon mindig fő szerepet kaptam. Rengeteget olvastam, a Pöttyös-sorozat volt a kedvencem – eleveníti fel gyerekkori emlékeit.

A mindig vidám kecskeméti komikus az életből meríti történeteit
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Marcsi a régi Halasi úti általános iskolába, majd a Kada Elek közgazdasági középiskolában tanult. Férjhez ment és két gyermeknek adott életet. Fia, Miklós 29 éves, lánya, Vivien 26 éves. Mindketten örököltek édesanyjuk humorából.

Marcsi stand-up karrierje felfelé ível. 2012 óta tagja a Stand-up comedy Humortársulatnak, ahol Orosz György a művészeti vezető. A társulat tagjaként ma már heti rendszerességgel lép színpadra Budapesten és az ország számos településén. 2013 óta állandó fellépője a Rádiókabarénak ahol Fábry Sándorral, Hernádi Jucival, Szilágyi Istvánnal, Kern Andrással…, szóval nagy példaképekkel áll egy színpadon. Arca ismerős lehet a Comedy Central tévécsatorna saját gyártású stand-up comedy műsoraiból is, láthatták már a Ridikülben és a Fábry Show-ban egyaránt.

Marcsi rengeteget utazik, nyitott füllel, a történetei legjavát az életből meríti.

– Nagyon sok vicces történet megüti a fülemet, amire lehet, hogy más oda sem figyel, de az én radarjaim ki vannak hegyezve a humorra. Előfordul, hogy olyan szófordulatok vannak benne, amik az én stílusomhoz nem passzolnak, akkor ezeket továbbadom a társulatban olyan kollégának, aki ezt bevállalja. A társulaton belül nem ritka az ötletcsere, mint egy kis család, segítjük egymást, nem vagyunk irigyek egymás sikereire – árulta el.

– Boldog vagyok, szakmai­lag nagyon sok mindent elértem már az életben. Nagy álmom még, hogy külföldön élő magyarok előtt is fellépjek. Már szervezés alatt van, így bízom benne, 2019-ben ez az álmom is valóra válik – mondta végül Marcsi.

A családon teszteli a poénokat

Az új műsorszámait mindig először a családon teszteli, de Orosz György szakmai véleménye is sokat jelent a számára, biztonságot ad neki. A Stand-up comedy Humortársulaton belül Marcsi vezető humoristának számít, ami azt jelenti, hogy megveszik rá a jegyet, ez pedig a közönség legnagyobb elismerése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában