Kecskemét

2019.01.22. 16:07

Ha csordul Vince, tele lesz a pince

A Szent Vince napi népi mondás és a szakemberek szerint is bízni lehet az idei jó szőlőtermésben. Kedd délelőtt tizedik alkalommal tartott Szent Vince napi vesszőszentelést Kecskeméten a Wojtyla Barátság Központ csapata és a Dimenzió Borászat.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A miklóstelepi szőlőültetvényen megtartott ceremónia különlegességét adta, hogy apró pelyhekben esett a hó. A népi közmondások nem utalnak a hóesésre, de a résztvevők – csapadék gyanánt – abban bíznak, így is csordult Vince, tele lesz a pince.

A ceremónia résztvevőit Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte, majd harsonán játszott Kuna Lajos karnagy. A szőlővesszőket dr. Finta József érseki helynök, a főplébánia plébánosa áldotta meg.

A papi áldás után a Mathiász János és a Kunsági Női Borrend tagjai vesszőt metszettek, melyet vízbe állítanak, hogy később előrejelezze a várható termést. A rügyből már most arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy szép, fagyás sem volt, így valóban lehet bízni a jó termésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában