Kecskemét

2018.12.15. 15:30

Élményszerűen tanulhatnak a diákok Kecskeméten

Hétfőn hivatalosan is megnyitja kapuit Kecskeméten, a Természettudományos Tudástár és Élményközpont a Tudomány és Művészetek Házában.

Sebestyén Hajnalka

A pénteki projektnyitón a meghívott vendégek, köztük tanárok ízelítőt kaphattak arról, milyen természettudományi bemutatók és a tanulást élményszerűen segítő foglalkozások várják a következő hónapokban a diákokat. A nyitó rendezvényen köszöntőt mondott dr. Hámori József akadémikus, a TIT országos elnöke, Szabics István, a TIT megyei igazgatója, a projekt vezetője, valamint Gaál József alpolgármester.

A Tudástár és Élményközpont létrehozására a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Kecskemét önkormányzatával közösen – konzorciumi partnerségben – pályázott sikeresen, és nyert el mintegy félmilliárd forintot. Az előkészületek több mint egy évig tartottak.

Az élményközpontban újszerű, egyedi élményközpontú tanulást támogató természettudományi bemutató- és oktatóhelyet alakítottak ki. A támogatásnak köszönhetően 28 hónap alatt a programban – fele-fele arányban Kecskemétről és a környékből – 26 általános és középiskola vesz részt, közel 12 ezer diákkal. Az élményközpont – próba jelleggel – az elmúlt napokban már fogadott iskolásokat.

Az élményt és tudást is nyújtó foglalkozások során 120 témát, 24 témacsoportot érintenek, például csillagászat, környezetvédelem, természetvédelem, robotépítés, természettudományos játszóház, rejtvényfejtés, járműtechnika, halmazállapotok, szívdobbanások, alkoholok világa, elektromos kísérletek, akusztikus kísérletek, meghökkentő kísérletek, járműépítés szerepel a programban.

A bemutatókat élményszerűbbé a különböző eszközökkel teszik, a 106 féle eszköz beszerzése még nem zárult le, de nagyon sok minden már a gyerekek rendelkezésére áll, a szimulátortól a VR-szemüvegekig.

Az élményközponttal a Tudomány és Művészetek Háza (volt Technika Háza) épülete újra élettel telhet meg, és betöltheti eredeti funkcióját, azaz a természettudományok népszerűsítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában