Kecskemét

2018.12.03. 11:10

Beperli Czeglédy Csaba a Szegedi Törvényszéket

Személyi szabadságának és egészséghez fűződő jogainak megsértése miatt polgári pert indít Czeglédy Csaba a Szegedi Törvényszék ellen, amelyet a Kecskeméti Törvényszék fog tárgyalni.

Hraskó István

Forrás: baon.hu

Fotó: Bús Csaba

Minderről dr. Csorba Petra, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője számolt be a sajtónak hétfőn délelőtt. Mint elmondta, Czeglédy Csaba személyi szabadságának és egészséghez fűződő jogainak megsértése miatt terjesztett elő keresetet a Szegedi Törvényszékkel szemben. Indokként az ellene és társai ellen zajló büntetőeljárásban történt mulasztásokat, késedelmes ügyintézést hozta fel, és a bíróságtól ennek a megállapítását kéri.

Az egyik ok, hogy az előzetes letartóztatásának nyári meghosszabbítása ellen Czeglédy Csaba fellebbezett, de ezt a fellebbezést a Szegedi Járásbíróság 18 napos késedelemmel terjesztette fel a másodfokon döntő Szegedi Törvényszékhez, holott a törvény ilyen esetben haladéktalan kötelezettséget ró a bíróságra.

A másik, Czeglédy Csaba által hivatkozott mulasztás, hogy óvadék iránti kérelmet is beadott, de az előzetes meghosszabbítása miatt ezt nem bírálta el a Szegedi Járásbíróság.

Czeglédy Csaba ellen egyébként a nyomozás már lezárult, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és gazdasági csalással gyanúsítják őt és 21 társát. Vádemelés még nem volt az ügyben.

Fotó: Bús Csaba / baon.hu

A Szegedi Törvényszék az ellene indított pert természetesen nem tárgyalhatja, így a Szegedi Ítélőtábla a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki. Ha a keresetlevél ide megérkezik, a bírónak 30 napja van megvizsgálni, szükség van-e hiánypótlásra, majd ezután közli a keresetlevelet az alperessel, amelynek képviseletét minden bizonnyal az Országos Bírósági Hivatal fogja ellátni.

A per tehát még nincs kitűzve tárgyalásra. Mint Csorba Petrától megtudtuk: Czeglédy Csaba a jogsértés megállapítását kérte, de a keresetlevél módosítható, és elégtétel vagy sérelemdíj is lehet a jogkövetkezmény.

A rendőrségi gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, ami munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót és a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Czeglédy Csabát a pénzügyőrök tavaly júniusban vették őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került. A politikus március 1-én, miután független országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették és így mentelmi jog illette meg, elhagyhatta a börtönt, de másfél nap múlva, a mentelmi jogának felfüggesztése után egy másik bűncselekmény, gazdasági csalás gyanúja miatt újra őrizetbe vették.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de a mandátuma megszűnt, miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában. Ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben (Kecskeméten ő volt dr. Király Józsefnek, az MSZP helyi frakcióvezetőjének az ügyvédje a Varga László nyugalmazott református lelkész, volt országgyűlési képviselő elleni perében).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában