Kecskemét

2018.11.16. 17:30

Könyvbemutatóval és kiállítással ünnepelték a Magyar Tudomány Napját

A Magyar Tudomány Napja alkalmából rendezett ünnepséget a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és a megyei Műszaki és Természettudományi Egyesület csütörtökön a Tudomány és Művészetek Házában.

Koós Kata

A résztvevőket Dr. Kraszkó Károly, a megyei TIT elnöke üdvözölte, majd Mák Kornél alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt.

– A tudás egy olyan értékünk, melyet művelni kell. Mai világunkban a helyes és jól átadott tudás rendkívül fontos. A ma társadalmának egyik rákfenéje ugyanis a félműveltség. Ahogy az informatikai lehetőségek nyílnak, ahogy az internet elérhetőségével azonnal lehívhatóak adatok, sokszor elveszíti az a lehetőség a prioritását, hogy a mélyére nézzünk a folyamatoknak, dolgoknak – mondta.

Ezt követően Dr. Wisinger István, Aranytollas és Pulitzer-emlékdíjas újságíró, főiskolai tanár tartott könyvbemutatót legújabb művéről, melyben Neumann János regényes életét dolgozta fel Egy elme az örökkévalóságnak címmel.

– Nincs a tudománytörténetnek Leonardo óta még egy olyan alakja, aki olyan sokféle dologgal foglalkozott volna – mondta az előadó, majd kifejtette: a könyv Neumann gyermekkorától ismerteti a világhírű matematikus, fizikus és kémikus életét. A mű tudományos tevékenységének bemutatásán túl olyan érdekességekre is választ ad, miért hordott mindig galambszürke öltönyt, mi volt a kedvenc vicce, valamint, hogy milyen, a hazáját szimbolizáló relikviát hordott magánál folyton pénztárcájában amerikai tartózkodása során.

A könyvbemutató után az ünnepség Ádám Anita képzőművész kiállításának megnyitásával folytatódott. Az alkotót és természettudományok által inspirált, többek között az aranymetszés és a fényrészecskék által ihletett alkotásait Dr. Beke László, művészettörténész méltatta.

Az ünnepségen közreműködött a Nóvum kamarazenekar.

A Magyar Tudomány Ünnepe

2003 óta november 3. a Magyar Tudomány Ünnepe, mely napon 1825-ben Széchenyi István felajánlotta birtokainak egy évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapítására, melynek révén létrejöhetett a Magyar Tudományos Akadémia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában