Kecskemét

2018.10.29. 07:00

Újabb térplasztika segíti a látássérülteket Kecskeméten

Immár a második, a látássérültek tájékozódását segítő és egyben turistalátványosságnak is szánt bronz térplasztika készül a hírös város főterének jellegzetes épületeiről, az idén megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Rotary Club Kecskemét jóvoltából.

Hraskó István

Egy „tapintható láthatatlan” makettet már közel tíz éve kihelyeztek a Kossuth téren

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Egy ilyen „tapintható láthatatlan” makettet, szintén a rotarysoknak köszönhetően már közel tíz éve kihelyeztek a Kossuth téren. Az a szobor a városháza, a Nagytemplom, a Barátok temploma és a református templom egymáshoz viszonyított nagyságának, elhelyezkedésének, a Kossuth tér szerkezetének megismerésében segíti a vakokat és gyengénlátókat.

A Rotary Club Kecskemét úgy döntött, idén ismét belevágnak egy hasonló alkotás megvalósításába. A Tapintható – Láthatatlan II. nevet viselő új térplasztikán – amelyet Szemők Zsuzsanna szobrászművész fog elkészíteni – a Református Ókollégium és az Újkollégium, a református parókia, a Cifrapalota, az egykori zsinagóga, az evangélikus templom, a Luther-ház és OTP-székház lesznek makettszerűen bronzból megformázva, csak sematikusan ábrázolva.

Egy „tapintható láthatatlan” makettet már közel tíz éve kihelyeztek a Kossuth téren
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

A térplasztika megvalósításának és felállításának költségeit, mintegy 4,5 millió forintot a Rotary Clubon kívül az RC. Schlies­heim-Lobdengau (a kecskeméti egyesület német testvérklubja), az Alföld-Procoop Zrt., a Polar Stúdió Kft., Kuthy Zoltán, Németh László és Héjja János biztosítja. Az alkotást a főtér északkeleti részén, a Kossuth teret és a Rákóczi utat összekötő sétányon helyezik el (a Csányi János körúttól, vagyis a kiskörúttól 25–30 méterre). A maketten normál és Braille-betűkkel egyaránt jelzik majd az épületek és az utcák nevét. A képviselő-testület múlt héten szavazta meg a rotarysok közérdekű felajánlásának elfogadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában