Kalocsa

2018.09.25. 19:36

Vasárnapig teljes útlezárás van az 51-esen

A főút forgalmát egy vasúti átjárónál, a lakosság tájékoztatása nélkül zárták le.

Gábor János

Forrás: BAON.HU

Fotó: Gábor János

A Kalocsa északi határánál lévő vasúti átjáró felújítása miatt vasárnap reggel zárták le teljes szélességében a főutat. Mint kiderült, a kivitelezést megrendelő MÁV és az önkormányzat augusztus vége óta tud a munkáról, viszont előzetesen nem értesítették róla a lakosságot. Dr. Bálint József polgármester kedd délután sajtótájékoztatóján tisztázta, hogy miért maradt el a közlemény, ahogy bejelentette azt is, hogy a vasúttársaság fog még bővebben nyilatkozni a felújításról. A forgalomkorlátozás idejére óvatosabb közlekedést kért a város belterületi útjaira terelt autósoktól, akik fokozott rendőri ellenőrzésekre is számíthatnak a héten.

– Az 51-es úton zajló kivitelezői munkára a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága adta ki az engedélyt a MÁV részére – magyarázta dr. Bálint, megjegyezve, hogy az állami vasút az önkormányzattól is kért közútkezelői hozzájárulást, lévén a munkálatok ideje alatt a város tulajdonában lévő utakra terelik át például a busz- és teherforgalmat. Az erre adott válaszban kikötötték, hogy az ideiglenes forgalmirend-változásról „az igénybe vevő” köteles értesíteni a hatóságokat, valamint – a helyi sajtón keresztül – a lakosságot. A levélben, folytatta a polgármester, felajánlották, hogy amennyiben minderről részletes dokumentációt kapnak, vállalják a helyi közzétételt. Mivel ez nem történt meg (a sajtótájékoztatón felmutatott tervdokumentáció is a Kalocsai Rendőrkapitányságtól érkezett, akikhez csak vasárnap délután jutották el), nem tudtak időben közleményt kiadni.

Fotó: Gábor János / BAON.HU

Dr. Bálint József közölte: lakossági kérésre beszélt a rendőrkapitánnyal, hogy fokozottabban ellenőrizzék azokat a belterületi utakat, amelyeken az 51-es teljes lezárása miatt megnövekedett a forgalom. Kiemelt rendőri jelenlétet, illetve ha lehet, forgalomirányítást kért a belvárosból kifelé vezető, a Kertvárosi Általános Iskola mellett haladó Ecetgyár utcára és annak gyalogátkelőhelyeire, főleg a reggeli becsengetés előtti és az utolsó tanóra utáni időszakokra. Jelezte továbbá, hogy több panasz érkezett az ipari elkerülő felé tartó Móra Ferenc utcában lakoktól, akik szerint a leterelt autók rendre figyelmen kívül hagyják a sebességkorlátozást – ide sűrűbb traffipax-ellenőrzést javasolt a hatóságnak.

Az 51-es főutat keresztező vasúti átjáró felújítása hivatalosan szeptember 30-a vasárnap este hatig tart, a tervek szerint akkor fel is oldják a korlátozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában