Kecskemét

2018.09.17. 18:23

Megnyitották az Egészségfejlesztési Irodát Kecskeméten

Hétfőn ünnepélyesen megnyitották a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Irodát, mely az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságán végzi tevékenységét. Az Egészségfejlesztési Irodát Kecskemét önkormányzata és az ESZII közösen elnyert pályázat keretében valósította meg.

Horváth Péter

Vadonatúj irodában kezdte meg működését a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda az ESZII épületében, melynek hétfőn tartották ünnepélyes megnyitóját.

Dr. Móczár Csaba, az iroda szakmai vezetője mutatta be az Egészségfejlesztési Iroda működését, eddigi munkáját és jövőbeli feladatait. A pályázat célja, hogy a hazánkban köztudottan igen magas, szív- és érrendszeri és a daganatos betegségekből eredő halálozás arányát csökkentsék. Ezt a célt az egyének egészségtudatosságának és egészségkultúrájának fejlesztésén keresztül szeretnék elérni. Az iroda tevékenységének a mentálhigiénés szolgáltatás is része, melynek célja, hogy a lakosság körében nagy számban előforduló mentális betegségeket megelőzzék és orvosolják.

A program szakmai irányítását a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségfejlesztési Igazgatósága végzi, amely kapcsolatot tart az egyes irodákkal, szakmai információkkal látja el azokat és egészségfejlesztéssel kapcsolatos módszertani támogatást nyújt az irodák munkatársainak és más egészségfejlesztési szakembereknek. Az iroda két évig pályázati forrásból működik, amit három éves fenntartási időszak követ.

Működésének egy részét az úgynevezett színtérprogramokban, vagyis településeken, munkahelyeken, iskolákban fejti ki. A települési programoknál állapotfelmérést végeznek, egészséges életmódra irányuló tájékoztatásokat adnak a lakosságnak, újraélesztést oktatnak és szóróanyagot terjesztenek.

Önálló egészségfejlesztési programokat is szervez az iroda, melynek keretében szűrőbusz is járja a településeket. Az iskolai programok felölelik a baleset-megelőzés, az egészséges táplálkozás, a mentális egészség és az egészséges pszichoszexuális fejlődés területeit, valamint hangsúlyt fektetnek az alkohol- és drogfogyasztás megelőzésére, a rendszeres testmozgásra és az elemi egészségügyi ismeretek átadására.

A munkahelyeken szintén állapotfelméréseket végeznek és az egészséges életmóddal kapcsolatos tájékoztatást adnak.

Az iroda másik jelentős munkaterülete az életmódváltást célozza, melynek keretében különböző tematikájú klubokat hoznak létre, úgy mint diabétesz és kardiovaszkuláris klub, idősek klubja, szülői készségeket fejlesztő klub és mentálhigiénés területeken is szerveznek klubokat, melynek része az Alzheimer klub is. Az életmódváltás szempontjából fontos szolgáltatás a dietetikai és mozgásterápiás tanácsadás.

Az EFI vállalta, hogy a pályázati időszakban programjaival a lakosság öt százalékát, vagyis több mint hétezer főt ér el az életmódváltást célzó programjaival, amelyből október 31-ig 1000 főnek teljesülnie kell. Az iroda 48 színtérprogramot szervez és minimum 12 településen fejti ki tevékenységét.

Az ünnepélyes megnyitó után az Alzheimer világhét alkalmából sétát szerveztek a Piaristák terétől a városházáig, majd a résztvevők lufik felengedésével fejezték ki szolidaritásukat a demenciával élőkért.

Már sok programot szerveztek

Az iroda megalakulása óta szervezett már programot védőnői továbbképzésen, a Hunyadi Városi Sportnapon és az Idősek Klubjában. Öt szűrőbusszal eljutottak már Lajosmizsére, Ballószögre, Kunbaracsra és Kerekegyházára és eddig három település hat színtérprogramján vettek részt. Az iroda legközelebb a szombati ágasegyházi falunapon jelenik meg, ahol munkatársai szűrővizsgálatokkal és tanácsadással várják az egészségi állapotukkal törődő lakosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában