budapest/Kecskemét

2018.09.26. 19:33

Két fiatal is képviseli megyénket a EuroSkills versenyen

Három nap alatt Európa 28 országának legjobb szakmunkásai 37 versenyszakmában mérik össze tudásukat szeptember 26-tól 28-ig a szakmák Európa-bajnokságán Budapesten, az EuroSkills rendezvényen.

Horváth Péter

A Hungexpo teljes területén, a 60 ezer négyzetméteren megrendezett vetélkedő során 525 fiatal, 18 és 25 év közötti versenyző méri össze szakmai tudását. Az esemény lebonyolítását 150 szponzor, 500 szakértő és 700 önkéntes segíti.

A magyar csapat mintegy 30 szakmában vesz részt a versenyben, a hagyományos szakmák mellett jók a mechatronikai, az informatikai, az informatikai területen és az autóiparban. A mesterségek legjobbjai szakmánként ugyanazokat a feladatokat kapták, amelyet azonos feltételekkel, eszközökkel és alapanyagokból kellett elvégezniük, melyet a zsűri értékel.

Annak alkalmából, hogy idén a közép-kelet-európai régióban elsőként Budapesten rendezték meg az Euroskills-t, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara segítségével a megye mintegy 50 iskolájából csaknem 2300 diák juthatott el megtekinteni az európai léptékű szakmai megmérettetést. Az Iparkamara lehetővé tette azt is, hogy a megye mindhárom szakképző centrumából egy-egy csoport ellátogathasson a rendezvényre. Jelentős részben általános iskolás, 7-8. osztályos tanulók utazhattak fel az eseményre, de sok diák érkezett a megye szakképző intézményeinek különböző évfolyamaiból is.

A verseny első napján, szerdán különvonat vitte el a Kecskemét Szakképzési Centrum öt szakképző intézményének 300 tanulóját a szakmai vetélkedőre.

Az idei EuroSkills versenynek nem csak a Kamara által szervezett pályaorientációs látogatások miatt volt megyei vonatkozása, hiszen Bács-kiskun megyét két fiatal, (Szerletics Máté nehézgép-szerelő és Déri Levente informatikai rendszer-üzemeltető területen) is képviselte a mesterségek Európa-bajnokságán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában