kánikula

2018.08.12. 11:30

Nincs strand Baján, a vizek városában

Mindenki a saját levében fő Baján is, még szerencse, hogy pár lépésre ott van a Duna. Ami még használható, de nem hivatalosan.

PN

Jobb a tengerpartnál: ismerős a hely, ráadásul közelebb is van 

Hivatalosan is megszüntette a héten a Sugovica strandot erre a szezonra a város, az augusztus végi zárás helyett már keddtől nem használható ilyen célra a Sugó. Igaz, erre egy jó ideje már senki sem vállalkozott, az alacsony vízállás miatt „felfordult” a víz, az algásodás és az iszap miatt bűzössé, gusztustalanná vált a Sugovica. Ennek legfeljebb a hajózók örülhetnek, akiknek így már nem kell megkerülniük a szigetet a halászparti kikötő elérése érdekében. Erre egyébként nem volt lehetőségük az alacsony vízállás miatt.

Az ismét elrendelt másodfokú hőségriasztás péntek éjfélig szólt, az előrejelzések szerint még nem lesz gyökeres változás az időjárásban, 30 Celsius-fok fölötti napi csúcshőmérsékletekre lehet számítani, a Dunában rég nem látott számban keresnek – és vélhetően fognak keresni – enyhülést és kikapcsolódást a bajaiak. A Türr István híd dunafürdői oldalán nem könnyű feladat parkolóhelyet találni, az alacsony vízállásnak köszönhetően azonban hatalmas a homokos partszakasz, a zátonyok jól szolgálják a százszámra érkező fürdőzőket.

Ők nem hivatalos strandon tölthetik idejüket, ilyen kijelölésére ugyanis Dunafürdőn nincs lehetőség. Információink szerint a strand létesítése kapcsán folytatott egyeztetések akkor akadtak meg, amikor egyértelművé vált, hogy az egyik fontos feltételt nem tudja teljesíteni a város. A BM-rendelet szerint tilos fürdeni – egyebek mellett – jelzőbóják, úszóművek és hidak százméteres körzetében, a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben. Márpedig Dunafürdő belterület, ám vezetékes víz nélkül. Strand esetén pedig biztosítani kell a hulladékgyűjtő edényzetet, zuhanyt és a minőségi ivóvizet, valamint az elsősegélyt. Aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el. Emiatt a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a halászati őr is szabhat ki 5–50 ezer forintos helyszíni bírságot, feljelentés esetén akár 150 ezer forintra is nőhet ez az összeg. Persze, ahhoz igencsak elszánt hivatalosságra lenne szükség, hogy a Dunába menekülők ilyen fegyelmezésére vetemed­jen bárki.

Néhány centis változás várható

Az Országos Vízjelző Szolgálat tegnapi, következő hat napra szóló helyzetjelentése szerint a Duna a hazai szakaszon igen alacsony mederteltség mellett Esztergom és Dunaújváros között enyhén árad, máshol pedig apad. Péntek reggel – négycentis apadást követően – 88 centiméteres vízállást mértek a bajai vízmércén, 25,5 Celsius-fokos vízhőmérséklettel. Az előrejelzés szerint a következő napokban egy-két centis változás várható, jövő szerdára viszont 101 centit, majd újra csökkenést kalku­láltak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában