Kiskunfélegyháza

2018.08.06. 11:46

Kunfakók ünnepe Kiskunfélegyházán

A kiskunfélegyházi parkerdőben gyűltek össze hétvégén a kunfakó lovak kedvelői, akik évente rendezik meg a tenyésztőknek és a tulajdonosoknak a Kunfakó Ünnepet.

Pozsgai Ákos

Hamza Viktória bemutatója is nagy sikert aratott

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A kunfakók életre hívása Eördögh Andráshoz és az ő jászszentlászlói tanyájához kapcsolódik. Eördögh András célja egy, az őseink használati lovainak értékeit visszaidéző fajta kitenyésztése volt.

A fajta kedvelői minden évben összegyűlnek egy közös ünneplésre. Pénteken a lovasok a félegyházi városháza elé vonultak, szombaton a lovasszemle és a közös menet után a szakemberek megosztották gondolataikat egymással és a nagyközönséggel. Dr. Hecker Walter tenyésztési vezető és Csikós Bálint, az Ősi Lófajtákat Tenyésztők Egyesületének alelnöke tartott tájékoztatót a tenyészet egyedeiről és a munkában használt kunfakókról. Az igényes lókiképzésről ifj. Zerinváry Szilárd beszélt.

A bemutatók során az Anda Lovas Harcos Egyesület lovasait láthatta a közönség, akik avar kori lovasharccal foglalkoznak.

Hamza Viktória, a szabadidomítás ifjú mestere is bemutatkozott lovaival. A 25 éves komárom-szőnyi lányt Jean Francois Pignon videó­jának megtekintése inspirálta abban, hogy elinduljon a szabadidomítás közel sem egyszerű útján, ráadásul egyedül, minden segítség nélkül. Előtte fogalma sem volt arról, hogy a lovak ilyenre is képesek. Elképesztő volt számára, ahogy Pignon bánt a lovaival, hogy a kérésére, minden erőfeszítés nélkül, bármit megtettek neki. Ekkor döntötte el, hogy ő is ezt szeretné csinálni. Bemutatójával Félegyházán is nagy sikert aratott.

Hamza Viktória bemutatója is nagy sikert aratott
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában