Kecskemét - Bihar

2018.08.09. 18:17

Gáspár András tábornokra emlékeztek

A Gáspár középiskola minden évben több alkalommal is megemlékezik névadójáról, Gáspár Andrásról. Nemcsak az intézmény falain belül róják le tiszteletüket a diákok és tanárok, hanem a várost képviselve részt vesznek Biharban, a halála évfordulójára rendezett ünnepségen is.

Sebestyén Hajnalka

Gáspár András sírjánál a történelmi élőképet a Hatvani Zászlóőrség tagjai biztosították

Forrás: Petőfi Népe

Az erdélyi Bihar településen minden évben megemlékeznek Gáspár András halálának évfordulójáról, a vezérőrnagy az élete utolsó majd’ két évtizedét ott töltötte, és ott is hunyt el. A Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának delegációja idén is részt vett a bihari megemlékezésen. A 134 éve elhuny tábornok sírjánál Gubán Gyula igazgató és kollégája, Lassu Gábor Roland képviselte a névadó szülővárosát, Kecskemétet.

– Az anyaországból rajtunk kívül Hatvan város küldöttei emlékeztek meg Gáspár Andrásról – mesélte Lassu Gábor. – Szép számban voltak jelen a hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület tagjai. A házigazda bihariak már évek óta segítik a települések közötti együttműködést és a kapcsolatok ápolását. Ezen a téren kiemelkedő munkát végez a helyi önkormányzat, amelyet Nemes Ferenc képviselt. Jelen voltak továbbá a tábornok nevét viselő helyi általános iskola tanulói és az iskola igazgatója, Popovici Magdolna. A visszaemlékezésen megjelentek azok az egyházi méltóságok, akik kezdeményezése nélkül a hős huszár elfeledve aludná álmát a helyi temetőben. Pálos István kanonok, nagyvárad-szőllősi plébános volt az, aki elsőként vetette fel a rendszerváltást követően Gáspár András nevének és emlékének ápolását. Ezen a területen szintén kiemelkedő jelentőségű, több évtizedes munkát végzett Csernák Béla nyugalmazott esperes és Szatmári-Gergely Elemér református lelkipásztor – részletezte.

Gáspár András sírhelyénél Lassu Gábor méltatta a dicső hadvezért. A megjelentek elhelyezték a tisztelet és emlékezés koszorúit, amelyhez a történelmi élőképet a Hatvani Zászlóőrség tagjai biztosították. Ezt követően felavatták és megáldották a település temploma mellett a kétszer is lerombolt – most újraállított – első világháborús emlékművet.

– A bensőséges hangulatú ünnepséget közös ebéd zárta. A kötetlen beszélgetés alatt a hatvani egyesület több mint 160 kötetből álló könyvsorozatot adott át a helyi iskolások részére. Ugyancsak ekkor Csernák nagytiszteletű úr bejelentette, hogy hivatalosan is megalakult a Gáspár András Egyesület. Kecskemét város nevében Gubán Gyula és jómagam szerény ajándékokkal köszöntük meg a vendéglátók szívélyességét és meleg fogadtatását – tette hozzá.

Gáspár András sírjánál a történelmi élőképet a Hatvani Zászlóőrség tagjai biztosították
Forrás: Petőfi Népe

A nap hátralévő részében a helyi történész-régész Csorba Mihály kalauzolta a vendégeket. Az utazók a kiránduláson megcsodálták Jákóhodos és Szalárd templomának Árpád-­kori freskóit és Hegyközszentimre apátságát is.

– Reményeink szerint a sikeres együttműködés fontos állomása lesz a következő esztendő. 2019-ben lesz ugyanis a dicsőséges tavaszi hadjárat 170 éves évfordulója, amelynek méltó megünneplésében mindhárom város igyekszik kivenni részét – árulta el végezetül Lassu Gábor.

Győzelmet aratott

Gáspár András honvéd vezérőrnagy, politikus fontos személyisége a magyar történelemnek. Kecskeméten született 1804. november 23-án, az erdélyi Biharban halt meg 1884. augusztus 5-én. Kecskeméten iskola, utca és emléktábla is őrzi emlékét. Részt vett az 1848/49-es szabadságharcban. Az 1849. április 2-ai hatvani ütközetben győzelmet aratott Schlik császári altábornagy hadteste felett, ezért vezérőrnaggyá léptették elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában