lajosmizse

2018.08.03. 14:00

A postagalambnak nem kell útlevél

Lajosmizsén csütörtökön tartották a Postagalambok határok nélkül V4 regionális konferenciáját. A postagalambászat különleges része a magyar mezőgazdaságnak, melynek nemzetközi eredményeire büszkék lehetünk – hangzott el a megnyitón.

PN

– Mi, magyarok büszkék vagyunk a mezőgazdasági hagyományainkra, azon belül is az állattenyésztésünkre, aminek a postagalambászat egy olyan szegmense, ami különleges felkészültséget igényel. Büszkék lehetünk azokra az eredményekre is, amiket a magyar galambtenyésztők értek el a nemzetközi versenyeken – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, a Postagalambok határok nélkül V4 regionális konferencia megnyitóján.

– A tanácskozáson nem csak a V4 tagországok, hanem a hazánkkal szomszédos országok, több mint százezer galambászának küldöttei is részt vettek – emelte­ ki köszöntőjében Bárdos ­István, a Nemzetközi Postagalamb Szövetség (FCI) és a Magyar Postagalamb Szövetség elnöke­. Mint hozzátette: a konferenciasorozat Portugáliában kezdődött, és a mostani tanácskozás a második, ahol megvitatják, a galambászat legfontosabb kérdéseit, a madárinfluenzától kezdve­ a madarak ázsiai exportjáig-importjáig. Utóbbiról elhangzott: Európából Ázsiába csak ritkán lehet galambokat kivinni, de onnan vissza már nem lehet hozni madarakat.

A lajosmizsei Régi Tanyacsárdában csütörtökön kezdődött háromnapos konferencia a második volt, de a jövőben is folytatni fogják a tanácskozásokon, hiszen az ágazat jövője­ és fejlődése minden tagország létérdeke. Mint elhangzott: a postagalamb-tenyésztés egyre népszerűbb, és a ­jövő évi lengyelországi olimpiára már több mint hetven ország képviselőit várják. Bárdos István elmondta, hogy januárban Románia lesz egy regionális konferencia házigazdája, és a mostani tanácskozáson is ott van Oroszország képviselője, hiszen ott is lesz konferencia. – Körbe­járjuk Európát, hiszen azonosak az érdekeink, és nem véletlenül választottuk mottóul azt ennek a sorozatnak, hogy a „Jövőnk a tét!” – fogalmazott Bárdos István, aki tavaly vette át a nemzetközi szövetség elnöki posztját.

A konferencia résztvevőit köszöntötte Kovács Ernő kormánymegbízott is, aki tisztelettel szólt a galambászok tevékenységéről. Hangsúlyozta: örömteli, hogy a galambászok is keresik azokat a pontokat, ami összeköt bennünket a környező országokkal. – A megyei galambászok munkájának elismerése, hogy itt rendezik ezt a konferenciát, hiszen Bács-Kiskunban komoly hagyományai vannak a postagalambok tenyésztésének – emelte ki ­Kovács Ernő, aki szólt Bács-Kiskun megye nevezetes természeti és alkotott értékeiről is.

Krzysztof Kawaler, a lengyel postagalamb-szövetség alelnöke kiemelte: a magyar és a lengyel galambászok között hagyományosan jó az együttműködés, majd átadta a jövő évi poznani olimpiára szóló meghívót Feldman Zsoltnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában