kecskemét

2018.08.03. 11:39

A megyeházán vendégeskedtek a Down-szindrómás fiatalok

Látogatást tettek csütörtökön a jászszentlászlói Szivárvány Tábor Down-szindrómás fiataljai a megyeházán, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke meghívására. A programon bemutatták a vendégeknek az intézmény működését, míg a vendégek a downosok mindennapi nehézségeit modellező érzékenyítő gyakorlatokat hoztak el vendéglátóiknak.

Horváth Péter

Még március 21-én, a Down-világnapon rendezett eseményen meghívott vendég volt Rideg László, aki akkor felajánlotta, hogy meglátogathatják a megyeházát a gyerekek és bepillantást nyerhetnek az ott zajló mindennapi munkába. Bozóki Edit, a tábor szervezője elmondta, hogy az ország különböző részeiből érkező táborozók minden évben elutaznak egy városba azért, hogy benyomásokat szerezzenek a környező településekről. Idén a meghívás miatt kézenfekvő volt, hogy Kecskemétre látogatnak el.

A családokat Temesvári Péter megyei jegyző fogadta a megyeházán. Mint mondta, az emberek és a közigazgatási szervek közti távolság csökkenhet azáltal, hogy a fiatal vendégek beleláthatnak a napi munkába. Temesvári Péter szólt a megyei önkormányzat területfejlesztési munkájának jelentőségéről és szerepéről is.

A bevezető után frissítők, soltvadkerti fagylalttorta és a Megyei Értéktár több finomsága várta a fiatalokat és kísérőiket. Nagy örömöt okozott a gyerekeknek, hogy a megyeháza legfelső emeletének ablakaiból, a megye legmagasabb pontjáról egészen a horizontig eltekintve gyönyörködhettek a megyeszékhely panorámájában. Ezt követően megnézhették az intézmény irodáit és találkozhattak az ott dolgozókkal, akik nagy szeretettel fogadták a fiatal vendégeket. A záróprogram előtt bemutatták a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft.-t és annak helyiségeit, sőt a vezetői babérokra törő fiatalok beülhettek a főnöki bőrszékbe is.

Bozóki Edit elmondta, hogy a látogatással az is céljuk volt, hogy minél több olyan emberrel találkozzanak, akik még nem szereztek tapasztalatot a Down-szindrómások világáról. A nap záróprogramja ezért az érzékenyítés és szemléletformálás jegyében telt. Ennek érdekében öt olyan játékot hoztak a vendégek, amelyeken keresztül vendéglátóik belehelyezkedhettek a downosok helyzetébe azzal, hogy modellezték azokat a problémákat, amelyekkel a Down-szindrómások a mindennapokban találkoznak. Az érzékenyítő programok elősegítik azt, hogy a többségi társadalom tagjai bátran nyissanak Down-szindrómás társaik felé.

A Down-szindrómát leggyakrabban az okozza, hogy a 21-es kromoszómából a megszokott kettő helyett három van jelen (erre utal a Down-világnap dátuma, március 21, azaz 03. 21.). A tünetegyüttes esetén az ismert külső jegyek mellett előfordulhatnak szervi elváltozások. A Down-szindrómás gyerekek izmaik és ízületeik eltérő fejlődése miatt nehezebben tanulják meg a finommozgásokat és nehezebben formálják a hangokat. Rövid távú memóriájuk kapacitása kisebb az átlagosnál, ami miatt egyszerre kevés friss információ fenntartására képesek, ami megnehezíti számukra a bonyolultabb összefüggések gyors felismerését. Ezért több előítélet is él a tünetegyüttessel élőkkel szemben és sok kívülállóban bizonytalanságot keltenek a személyes találkozások, mert úgy érzik, nem tudják, hogyan viselkedjenek. Mindezeket modellezték az érzékenyítő gyakorlatokkal és magyarázatokat is fűztek hozzá a vendégek.

Az állapottal az esetek többségében valamilyen fokú tanulási nehézség jár: többségük középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékos. Vagyis nem szellemi fogyatékos, hanem értelmileg vagy tanulásban akadályozottak. Bozóki Edit hangsúlyozta, hogy a Down-szindróma nem betegség, hanem állapot. A Down-szindrómások egymástól nagyon különbözhetnek, más dolgokat szeretnek és más zavarja őket. Többségük rendkívül fejlett empátiával rendelkezik. A downosok közül többen idegen nyelveket beszélnek és több diplomával is rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában