Kecskemét

2018.07.25. 11:30

Novemberben nyit az élményközpont Kecskeméten

Jó ütemben halad a Tudomány és Művészetek Házának, azaz a Technika Háza átalakítása. Így a tervezett határidőre, novemberre megnyílhat a természettudományos élményközpont.

Sebestyén Hajnalka

Az épület átalakítási és felújítási munkálatai május végén kezdődtek és a napokban is zajlanak 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Tudástár és Élményközpont létrehozására a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Kecskemét önkormányzatával közösen – konzorciumi partnerségben – pályázott sikeresen, és nyert el mintegy félmilliárd forintot. Az előkészületek tavaly novemberben kezdődtek el, az építésre vonatkozó közbeszerzési eljárás után a tényleges építési, átalakítási munkálatok május végén indultak el.

– A természettudományi élményközpont november 1-jétől fogadja majd az iskolásokat. Az újszerű, egyedi élményközpontú tanulást támogató elemekkel bővített természettudományi bemutató- és ­oktatóhely a kecskeméti és környékbeli települések iskolái előtt áll majd nyitva. A programban 13 kecskeméti és 13 környékbeli általános és középiskola vesz részt, közel 12 ezer diákkal – részletezte Szabics István, a megyei TIT igazgatója, az élményközpont projektigazgatója.

– A közbeszerzési pályázat nyertese a kecskeméti TVG Invest Kft. lett. Az épület átalakítási munkálatai megfelelő ütemben zajlanak ezekben a napokban is. A felújítás az egész épületet érinti, mind a két szinten előadótermeket alakítanak ki. Az emeleten a régi MTESZ-részen két előadóterem lesz, a lépcső másik oldalán a Kerényi Teremből pedig egy nagyot alakítanak ki, mely mobil lesz, azaz le lehet választani – így kettő kisebb előadóterem is lehet. A földszinten szintén lesz egy előadóterem, a régi büfé terme közösségi térré alakul át, a bejáratától jobbra pedig mobil planetárium kap helyet – részletezte az igazgató.

A munkálatok egyik kulcsfontosságú része a földszinti nagy üvegfal cseréje. A büfé oldalát biztosító üvegfal a korábbi nagy zajhatások miatt megsüllyedt, életveszélyessé vált. Teljes cserére szorul, a kivitelező üvegből és gipszkartonból álló vegyes falazatra váltja le. Az építési munkálatok a tervek szerint augusztus második felében befejeződnek.

– Az építkezéssel párhuzamosan zajlanak az eszközök vásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárások is. Várhatóan e hónap végére vagy augusztus elejére lezárulnak. A terveink szerint szeptemberben már üzembe állítanánk az eszközöket a termekben, és felkészítő tréningeket tartanánk a tanároknak. Az élményközpont pedig november 4-én megnyitná hivatalosan is kapuit a gyerekek előtt – jegyezte meg Szabics István.

Az épület átalakítási és felújítási munkálatai május végén kezdődtek és a napokban is zajlanak
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A támogatási összegből 28 hónapig működtethető az élményközpont. A további fenntartására újabb pályázati lehetőségeket keres a TIT. Szeretnének arra is megoldást találni, hogy a későbbiekben ne csak az iskolások, hanem a nagyközönség előtt is megnyithassák a létesítményt.

– Nagyon jó tanári csapat jött össze. Az iskolák 57 saját tanárt biztosítanak, rajtuk kívül még mintegy tíz külsős segíti majd a munkát. Köztük neves szakemberek, például a Neumann János Egyetem járműtanszékének világbajnok oktatói, a Dr. Code Programozó Iskola szakemberei a robotokkal, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai és csillagászok, valamint az élményeket gazdagítva Szabó Zoltán Róbert Topi vadászpilóta is részt vesz a programban. Mindezek tükrében kijelenthetjük, hogy valóban nagy dolgot viszünk véghez, és az országban egyedülálló létesítményt nyithatunk meg vidéken novemberben. Nem utolsósorban az épület újra élettel telhet meg, és betöltheti eredeti funkcióját, azaz a természettudományok népszerűsítését – mondta Szabics István.

Csillagászattól a robotokig

Az élményközpontban a foglalkozások különböző formákban valósulnak majd meg. Például szakkör, klub, műhely, témahetek, témanapok. Mintegy 32 témacsoportot érintenek, például csillagászat, környezetvédelem, természetvédelem, robotépítés, természettudományos játszóház, rejtvényfejtés, járműtechnika, halmazállapotok, szívdobbanások, alkoholok világa, elektromos kísérletek, akusztikus kísérletek, meghökkentő kísérletek, járműépítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában