Városföld

2018.07.30. 17:30

Nagyné Balog Erzsébet élete egybeforrt a könyvtárral

A nyugdíjba vonulás nem jelent egyet a pihenéssel, a semmittevéssel. A városföldi Klubkönyvtár vezetőjének, Nagyné Balog Erzsébetnek a bakancslistáján még szerepel néhány kihívás, melyeket mindenképpen szeretne teljesíteni. Többek között a maratoni táv lefutására készül.

Sebestyén Hajnalka

Nagyné Balog Erzsébet sokakkal megszerettette a könyvolvasást

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A község életében meghatározó személyiség Nagyné Balog Erzsébet. Huszonkét évig vezette a Klubkönyvtárt, programok százait szervezte meg, és aktívan bekapcsolódott az intézményben működő klubok életébe is. A célja mindig az volt, hogy jó kedvet, tartalmas programokat hozzon a városföldiek életébe, új közösségek szülessenek. Augusztus elsejétől elköszön, és nyugdíjba vonul. A búcsú fájó számára, sok kedves emlék köti a Klubkönyvtárhoz, de sok-sok terve van még, melyet aktívan, jó egészségben szeretne megvalósítani és szeretne minél több minőségi időt eltölteni férjével, gyermekeivel, unokáival.

– 1996. május 16-án kerültem a Klubkönyvtár élére. Elődöm, Csörszné Zelenák Katalin munkáját folytattam. Egy jól működő intézményt vehettem át, de sok új dolgot bevezettem. A szervezés sosem állt tőlem távol, már diákként jeleskedtem, majd végigjártam a ranglétrát. Az első években nagy segítséget kaptam az akkori kecskeméti közművelődési intézettől, Imre Károlytól és Polyák Alberttől.

Az újdonságok között számos szakkör, klub beindítása szerepelt. Ezek közül több még ma is működik. Általában párhuzamosan 9-12 klub és szakkör várja az érdeklődőket – elevenítette fel a kezdeteket.

– Az elődöm által bevezetettek közül egyedül a nyugdíjasklub maradt meg, és ez a mai napig nagyon népszerű – kezdte a felsorolást. – Elsők között alapítottam meg a természetjáró klubot, mely 22 éve töretlenül kedvelt, bebarangoltuk már az országot. Mivel magam is nagy természetjáró vagyok, ez a klub áll legközelebb a szívemhez. Nagyon szeretem a 15 éve létrehozott baba-­mama klubot is, de hosszasan sorolhatnám még. Volt több klub, ami idővel megszűnt, de helyette mindig lett valami új, a korosztályok igényeit követve. Legnagyobb szakmai elismerés volt számomra, amikor 2012-ben megkaptuk a Minősített Közművelődési Intézmény címet, az országban egyedüli kistelepülésként. Ez országosan ismertté tette nevünket – mondta büszkén.

A klubok, szakkörök mellett programok, rendezvények sokaságát szervezte meg munkatársaival. A legfrissebbek közül kiemelhetnénk az öt évvel ezelőtt elindított karácsonyi-adventi rendezvénysorozatot, a fiatalok körében pedig nagyon népszerű a közel tíz éve működő biliárdmaraton.

– Az önkormányzat támogatásának köszönhetően az évek alatt rengeteg ötletemet megvalósíthattam. Veszelka Mihály polgármester mindig támogatott a munkámban. Egyik ilyen álmom volt az udvaron felépített kemence, mellyel egy új közösségi színteret szerettem volna létrehozni – tette hozzá.

Nagyné Balog Erzsébet sokakkal megszerettette a könyvolvasást
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Nagyné Balog Erzsébet a 22 év alatt rengeteg élménnyel gazdagodott, kedves emlékek százait őrzi szívében.

– Egyik legmeghatározóbb élményem a baba-mama klub 10. évfordulós ünnepsége, ahol régi alapító tagokkal együtt nosztalgiáztunk. Sok kedves élmény köt a gyerekeknek szóló LEG-táborokhoz, a biliárdmaratonokhoz és persze a természetjáró klub kirándulásaihoz – jegyezte meg.

Nagyné a nyugdíjba vonulás után sem szakad el teljesen az intézménytől. A természetjáró klubot és az amatőr színjátszókat viszi tovább, és aktívan tornázik továbbra is a kondicionáló tornára járók között. Utódja Tóthné Vén Nikolett lesz, akivel tíz éve együtt dolgozik.

– Útravalóként csak annyit tanácsoltam neki, hogy sose feledje, mi vagyunk a látogatókért, és nem ők értünk! Az ő igényeiknek kell megfelelnünk, értük dolgoznunk – árulta el a leköszönő vezető.

Maraton, Barca és Nadal

Nagyné Balog Erzsébet nyugdíjasként a legfontosabbnak azt tartja, hogy továbbra is az egészséges életmód jegyében éljen. Szeretne aktívan élni, melybe a sport és az unokázás egyaránt belefér majd. A bakancslistáján van még néhány teljesítetlen tétel. Több évtizede fut, de ősszel jöhet el a pillanat, hogy egy maratont is teljesítsen. További nagy álma, hogy tízéves Andriska unokáját elvigye Spanyolországba egy Barcelona-meccsre és együtt végignézzenek egy Rafael Nadal teniszmeccset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában