Kecskemét

2018.07.26. 07:00

Az anyatejes táplálás fontosságára hívják fel a figyelmet

2017-ben Kecskeméten, a Védőnői Szolgálat adatai alapján, 512 édesanya táplálta legalább hat hónapos korig anyatejjel gyermekét, elsősorban őket köszöntik a pénteken az anyatejes világnaphoz kapcsolódó rendezvényen.

Sebestyén Hajnalka

A szoptatás egy bensőséges kapcsolat anya és gyermeke között

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Évről évre a hírös városban is megünneplik a szoptatás világnapját, amikor az anyatejes táplálás fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek. Az idei eseményt most pénteken 9–12 óra között tartják meg a Neumann János Egyetem GAMF karának aulájában. A rendezvény nyitott, a kisgyermekesek mellett a várandósok is hasznos információkkal gazdagodhatnak és részesei lehetnek e csodás ünnepnek.

A megnyitó 9.35-kor kezdődik, a műsorban közreműködik a Mosolyra Hangolók Együttes. Az anyatej életmentő hatásáról tart előadást dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház koraszülött- és újszülöttosztályának vezető főorvosa. A hagyományokat követve idén is köszöntik azokat az édesanyákat, akik legalább hat hónapos korukig szoptatták babájukat.

– A szoptatás sokkal többet jelent a táplálásnál, hiszen ez egy olyan bensőséges kapcsolat, kötődés anya és gyermeke között, ami megalapozza a gyermek későbbi életének alapjait, valamint az anya önbizalmát és női önértékelését növeli – hangsúlyozta Szabóné Kis Éva fő szervező, szoptatási szaktanácsadó és az Év Védőnője 2017 címet elnyert szakembere.

Ez év áprilisától Kecskeméten elindult egy példaértékű kezdeményezés a megyei kórházban. Dr. Kelemen Edit főorvosnő segítségével a szülés után az édesanyák nagyobb támogatást kapnak a szoptatás területen, a kórházi védőnők munkáját immár két területi védőnő és két laktációs szaktanácsadó, Nagy Szilvia, Ráczné Turcsányi Réka, Szabó Béláné Rita és Szabóné Kis Éva segíti a gyermekágyas osztályon, önkéntesként. Az eddigi eredmények és visszajelzések is biztatóak, azt mutatják, hogy csak csapatmunkában és összehangolt szakmai hozzáértéssel lehet eredményeket elérni. A statisztikák javultak, és nőtt az anyatejesen táplált babák és mamák elégedettsége.

A szoptatás egy bensőséges kapcsolat anya és gyermeke között
Fotó: Shutterstock

– 2017-ben Kecskeméten, a Védőnői Szolgálat adatai alapján, 512 édesanya táplálta legalább hat hónapos korig anyatejjel gyermekét, elsősorban őket köszöntjük a pénteki rendezvényen, ahová természetesen várjuk a várandós anyukákat és kisgyermekes családokat is, hogy hasznos és szakmai információt halljanak az anyatejes táplálásról és a szoptatás fontosságáról – tette hozzá Szabóné Kis Éva.

Éltető tápanyag

Hat hónapos korig fontos, hogy csak anyatejet kapjon a baba. Ugyanis a baba bélfalán hat hónapos korban záródnak a sejtek. Ha előbb abbamarad a kizárólagos szoptatás, sokkal nagyobb az allergia kialakulásának esélye a későbbiekben. Az anyatej egyéves korig fedez minden tápanyagot a pici számára. Hat hónapos kor után azonban már kiegészíthető az anyatejes táplálás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában