Kecskemét

2018.06.27. 20:04

Osztrák cserediákokat látnak vendégül a piarista gimnazisták

Salzburgi diákok vendégeskednek a Piarista gimnázium tanulóinál. A közös programok során megismerkednek az iskolával, Kecskeméttel és a fővárossal. A cserekapcsolat 24 éves múltra tekint vissza.

Sebestyén Hajnalka

Mikulás Domonkos igazgató az irodájában fogadta a magyar és osztrák diákokat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Salzburgi testvériskola, a Jézus Szíve Misszionáriusai Gimnáziuma és a kecskeméti Piarista gimnázium cserekapcsolata 1995-ben kezdődött el. A közel negyed évszázados partnerség keretében minden tanévben a magyar fiatalok télen utaznak ki Salzburgba, míg az osztrákok nyáron látogatnak el egy hétre a hírös városba.

A Piarista gimnáziumba az elmúlt hét péntekén érkezett meg az öt osztrák diák és tanáruk, prof. dr. Nikolaus Czifra. A hétvégét családoknál töltötték a fiatalok, ezen a héten pedig közös programokon vesz részt az egész csapat.

– Mindig más diákokat fogadnak tanulóink, akiknek szeretnénk ízelítőt adni a magyar kultúrából, szokásokból, gasztronómiából és persze megmutatni számukra büszkeségeinket, a kecskemé­ti, budapesti nevezetességeket, valamint a puszta világát. Kecskeméten már megtekintették a Leskowsky Hangszergyűjteményt, a templomokat, a városháza dísztermét, a Kodály Intézetet, a Mercedes-­gyárat. Egy napot Budapesten töltünk el és a felsőlajosi Tanyacsárdában pusztai lovasprogramokon vehetnek majd részt. Ezeken túl a fiataloknak német nyelvű kémiaórát is tartunk az iskola Öveges Laborjában – mesélte Talmácsi József, a cserekapcsolatot vezető tanár.

Hétfőn személyesen fogadta a csapatot Mikulás Domonkos igazgató és bemutatta számukra a kecskeméti iskola rendszerét. A cserekapcsolat része még a közös projekteken való dolgozás, mely szintén az iskolában zajlik. Ennek témája a két iskola összehasonlítása, a tapasztalatok megosztása.

– Nagyon sok pozitív hozadéka van a cserekapcsolatnak diákjaink számára. Az osztrák vendégek fogadása és viszontlátogatása által szélesedik a látókörük, bepillantást kapnak egy másik ország kultúrájába, és a való életben gyakorolják a tanult idegen nyelvet. Ezek mind-mind olyan pluszok, melyet egy tanórán nem tudunk átadni – tette hozzá Talmácsi József.

Nikolaus Czifra osztrák pedagógus, a bölcsészettudományok doktora először vesz részt a programban mint vezető tanár, de egy évvel ezelőtt kísérő tanárként már bekapcsolódott a programba. Elárulta: nagyon kedves számára hazánk, hiszen édesapja magyar származású. Jól beszéli a nyelvünket, melyet 18 évesen kezdett el tanulni. Szabadidejében szívesen olvas magyar verseket is.

Mikulás Domonkos igazgató az irodájában fogadta a magyar és osztrák diákokat
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Diákjaink számára újdonság Magyarország, közülük csak kevesen jártak eddig az országban, mivel inkább nyugatabbra utazgatnak. A magyar kultúra, a magyar szokások, a magyar gasztronómia megismerésével közelebb érezhetik magukhoz a szomszédaikat. Kecskemét számomra is új élmény, hiszen a rokonságom által csak Buda­pestet ismerem – jegyezte meg Nikolaus Czifra.

A kecskeméti és osztrák diá­kok jól érzik magukat a közös programokon. Ipacs-Szabó Noémi elmondta: először vesz részt cserekapcsolatban, de nagyon jól kijönnek a vendégdiákkal, németül beszélnek vele. A hétvégén elvitték a fővárosba és környékére. A fiúnak az osztrák hegyek után újdonságnak hat az Alföld síksága. A magyaros ételeket szívesen fogyasztja, de azon nagyon meglepődött, hogy a húslevesbe belefőzik a csirkelábat is. A hurka, kolbász viszont nagyon a kedvére való volt.

Zsolt szerint jó lehetőség arra, hogy más kultúrákkal ismerkedjen

Boros Zsolt már rutinos cserediák, általános iskolásként többször vett már részt hasonló programban. Jó lehetőségnek tartja arra, hogy más kultúrákkal ismerkedjen, általa szélesedjen a világlátása. Cseretársával angolul beszél, mivel németül kevesebbet tud, de a kommunikáció jól megy. Magyarország nem újdonság az osztrák fiú számára, többször járt már hazánkban. Az Eszterházy-tortát azonban először kóstolta és azonnal elnyerte a tetszését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában