Kalocsa

2018.05.24. 11:15

Politikai elítéltekre emlékeztek a túlélők a kalocsai börtönben

A politikai okokból bebörtönzött elítéltekre emlékeztek pénteken Kalocsán, a börtönben. A megemlékezés céljai közt szerepel, hogy a mai fiataloknak továbbadják a diktatúrák áldozatainak üzenetét.

Gábor János

Egykori politikai elítéltek is elmentek a rendezvényre

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezve minden év májusában bensőséges ünnepséget tart a Politikai Elítéltek Közössége (PEK) a Kalocsai Fegyház és Börtönben. A mind kisebb létszámú csoport – többségük kilencvenéves kor körül van – ezúttal az intézet egyik rendezvénytermében koszorúzta meg az általuk 2000-ben állított emléktáblát, ami eredetileg az épület külső falán volt, ám most egy épületfelújítás miatt ideiglenesen leszerelték és itt őrzik. A pénteki eseményre érkezett megemlékezők között apácák, egy­kori nemzetőrök, valamint olyan férfiak és nők foglaltak helyet, akiket anno ebbe a fegyházba zártak, politikai okokból.

– Az egykori politikai elítéltek szükségesnek érzik, ezért mindig el is jönnek megemlékezni, és ami nagyon fontos: emlékeztetni – hangsúlyozta ki Szelekovszky Ernő, a Honvédelmi Minisztérium főtanácsosa, a PEK jelenlegi elnöke arra a kérdésünkre, hogy ezek az emberek nem érzik-e feltépett sebnek a visszatérést fogva tartásuk egykori helyszínére. – Lévén kiöregedőben vagyunk, most már azon kell lennünk, hogy valamilyen módon továbbadjuk a ma élő fiatalságnak az ünnepünk üzenetét – jelölte ki az egyre gyorsabban zsugorodó közösség legfontosabb feladatát.

A szervezetvezető szerint „nem elég a történelemóra” alapján ismerni az 1945 utáni évtizedek eseményeit és azok hatását a diktatórikus rendszer ellenségeire. Szerinte igazán hiteles kép akkor alakulhat ki az új generációk számára erről az időszakról, ha a történelemtanárok mellett a még élőktől is hallják, milyen egy elnyomó államban élni, üldöztetéstől szenvedni és mindezzel együtt is ellenállni. Szelekovszky „könyvízűnek” érzi a tananyag erről szóló részét, így fontosnak tartja, hogy a fiatalokat meghívják megemlékezéseikre és tanúvallomásokra alapozott konferenciákat is szervezzenek számukra a témában. Megemlítette: a napokban egy székesfehérvári kongresszuson egyeztettek arról, hogy hogyan vigyék közelebb a történelmet a ma tizenévesei­hez, amíg még megtehetik.

A PEK megemlékezésén dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja elevenített fel személyes történeteket az 1945 és 1956 közötti politikai tisztogatás időszakáról. Rajta és a közösségen kívül megkoszorúzta az emléktáblát a Recski Szövetség Egyesület, az 56-os Szövetség, a Szabadságharcosokért Közalapítvány képviselete, valamint a Kalocsai Fegyház és Börtön vezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában