Kecskemét

2018.04.13. 17:30

Újabb japáncseresznyét ültettek a kecskeméti Aomori Parkban

A hagyomány szerint szerencse és boldogság éri azokat, akikre cseresznyevirág hull. Április 13-tól a kecskeméti Aomori Parkban erre tovább nőtt az esély, mert újabb japáncseresznyét ültettek Sato Kuni japán nagykövet asszony közreműködésével.

Hraskó István

1994 óta működik a hírös városban a Kecskemét-Aomori Baráti Kör. A Szent László Lions Club kezdeményezésére 2012 áprilisában a 2011-es japán földrengés áldozataira emlékezve 35 japáncseresznyét ültettek el a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtt (a fa virága, a szakura Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része, számos zenei, képzőművészeti és irodalmi mű témája). A japán partnervárossal fenntartott kapcsolatok ápolásán munkálkodó Király József önkormányzati képviselő javaslatára aztán 2015-ben a cseresznyefák övezte parkot Aomori városáról nevezte el a közgyűlés, egy emlékkövet is elhelyeztek az iskola felé eső oldalon.

Az elmúlt években minden tavasszal a baráti kör és a Szent László Lions Club rendszeresen gyarapította a parkot néhány fával, a szép kezdeményezés idén is folytatódott. Király József és Sato Kuni japán nagykövet asszony egy cseresznyefa-csemetét ültetett el a Rákóczi iskola diákjainak műsora után. A jövőben így már több, mint 50 fán bonthatja szirmait a szakura, mely egyébként éppen ezekben a napokban virágzik Kecskeméten.

– Aki fát ültet, az jövőt épít, melyet gyermekei és unokái szemével lát. Aki fát ültet, hosszú távra tervez, reményt sugall és az életnek ad esélyt – mondta beszédében Király József, hangsúlyozva: a mostani alkalom ismét kiváló jelképe a Kecskemét és Japán közötti szoros köteléknek. Egyben reményét fejezte ki, hogy a hagyomány szerint tényleg szerencse és boldogság éri azokat, akikre cseresznyevirág hull a fákról.

Sato Kuni méltatta mindazon kecskemétiek érdemeit, akik az elmúlt években, évtizedekben rengeteget tettek az Aomorival való kapcsolat megerősítéséért és a japán kultúra, a japán szokások magyarországi megismertetéséért. A nagykövet köszönetet mondott a baráti körnek és a Szent László Lions Clubnak is a nemes gesztusért, amellyel a földrengésben és az azt követő szökőárban elhunytakra emlékeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában