Császártöltés

2018.04.24. 11:41

Kiemelkedő intézmény a császártöltési iskola

A Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola is felkerült arra a listára, amelyet az ország egyik meghatározó oktatási hírportálja, az Eduline.hu tett közzé a napokban.

Barta Zsolt

Az általános iskola hetedikeseinek hamarosan dönteniük kell, hogy hol tanuljanak tovább

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

A hátránykiegyenlítésben kiemelkedő intézmények teljes listáján olyan iskolák szerepelnek, amelyek az elmúlt öt évben legalább háromszor megfeleltek a feltételeknek.

Az Oktatási Hivatal megfogalmazása szerint ezek azok az intézmények, amelyek pedagógiai munkájukkal eredményesen ellensúlyozzák tanulóik hátrányos helyzetét, ezzel is szolgálva a társadalmi mobilitást. A magasabb átlagteljesítményű intézmények esetében ez azt jelenti, hogy kiválóan építenek diákjaik biztos családi hátterére, és eredményesen gondozzák a rájuk bízott tehetségeket.

Az általános iskola hetedikeseinek hamarosan dönteniük kell, hogy hol tanuljanak tovább
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Barta Zsolt

Sebestyénné Márin Anna, az intézmény igazgatója megerősíti az országos hivatal véleményét, miszerint a jó pedagógiai munka mellett a családi háttér, a szülőknek az iskolai munka iránti elkötelezettsége teszi eredményessé a munkájukat. A német nemzetiségű faluban mindig is jellemző volt az, hogy a családok a gyermekeik képzésére nagy figyelmet fordítottak. A korábbi diákok közül nagyon sokan diplomát szereztek, a többségük azonban már nem jött vissza a faluba. Az idei végzős nyolcadik osztálynak a fele tanul tovább gimnáziumban, míg a többiek szakgimnáziumba vagy szakközépiskolába jelentkeztek.

A hazai oktatási rendszerben a diákok egy része komoly szövegértési problémákkal küzd. Ezt megelőzendő, Császártöltésen a felső tagozaton szövegértési és kompetenciafejlesztési órákat tartanak. Nagy hangsúlyt fektetnek a német tanítására. Heti öt órában nyelvet, egy-egy órában pedig német népismeretet és néptáncot tanulnak a diákok. Igaz, ezen kívül heti két órában sajátítják el az angol nyelvet is felmenő rendszerben a 4.–5. évfolyamon. A felső tagozatos diákok heti 35-37 órát tanulnak az intézményben.

A néhány éve felújított iskola vezetése megragad minden lehetőséget pályázatok beadására. Ennek eredményeként hamarosan megkezdődik az uszoda energetikai korszerűsítése és a tornaterem kiszolgálóhelyiségeinek a felújítása is – mondta el Sebestyénné Márin Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában