2018.04.19. 14:00
Húsz mintából választották ki Kecskemét város borát
Tizenegyedik alkalommal választották ki a város borát Kecskeméten. A szakmai és laikus tagokból álló bírálóbizottság húsz bort kóstolt meg. Homoki Tamás alpolgármester pedig feltette a kérdést: miért nem kínálnak több helyi bort a helyi éttermek?
Több mint harminc éve rendezik meg Kecskemét és környékének termelői borversenyét. Eleinte ezt a helyi kertbarát kör szervezte, majd a Szőlészeti és Borászati Intézet kecskeméti kutatóállomása, 2000-től pedig a Mathiász János Hegyközség az önkormányzattal és 2010 után a Mathiász János Borrenddel közösen. Régebben csak kistermelők jelentkeztek a megmérettetésre, aztán szélesedett a kör, bekapcsolódtak a borászati üzemek, intézmények és a nagy borászatok is.
A borversenyre idén 13 kistermelő, 4 borászat és 2 intézmény nevezett, összesen 60 mintával, ez visszaesést jelent a tavalyi 72 mintához képest. Ennek okát Szili Gábor, a borrend alelnöke, a verseny szervezője egyrészt abban látja, hogy a hegyközségnek ugyan 350 tagja van, közülük viszont csak 18-an foglalkoznak borászkodással – ehhez képest a 13 nevező nem is olyan kevés.
Szili Gábor úgy véli, több kistermelő pedig talán az előző évek tapasztalatából kiindulva nem indul a versenyen, mert valószínűleg úgy érzi, nem tud ehhez megfelelő minőségű bort készíteni. Elment a bátorságuk a bírálatok miatt? Nem rossz irányú folyamat ez? – kérdeztük.
– Nagyon régóta szervezzük a versenyt, és mindig adunk minden mintáról egy rövid, de őszinte véleményt, és szaktanácsokkal is szívesen szolgálunk. A bírálatban nem mismásolunk, előfordulnak kritikák is, de valljuk: a borról csak őszintén szabad beszélni, vagy sehogy – jelentette ki Szili Gábor.
Idén természetesen ismét a fehérborok domináltak, 39 ilyen minta érkezett, valamint 9 rozé és 12 vörös. Sokan neveztek kadarkával, kövidinkával, cserszegi fűszeressel, két termelő pedig egy régi fajtát hozott, a zöld veltelinit. Új nemesítésű fajtákból sem volt hiány, volt például gesztus, generosa vagy éppen jubileum 75.
Húsz mintából választották ki Kecskemét város borát
A múlt hét csütörtöki termelői versenyen 6 arany-, 19 ezüst- és 16 bronzéremmel ismerték el a termelők munkáját. A szerdai város bora bírálatra a termelői borversenyen kiváló, illetve jó helyezést elért borokat nevezhettek. A címért tizenegyedik alkalommal versenghettek az indulók. A Szőlészeti és Borászati Intézet katonatelepi kutatóállomásán szakértőkből, kutatókból, gyakorló borászokból és laikusokból, így többek között az önkormányzat munkatársaiból álló zsűri kóstolta végig az 5 nevező összesen 20 mintáját. Először a négy fajtacsoport legjobbját, végül a város borát választották ki. A hivatalos eredményhirdetést május 10-én tartják a városházán.
Kevés az üzletekben a helyi bor?
A borverseny megnyitóján először Szabó Attila, a kutatóállomás vezetője hangsúlyozta: kutatási tevékenységük mellett misszójuknak tekintik, hogy támogassák a hazai és térségi szőlő-bor kultúra népszerűsítését célzó eseményt. Homoki Tamás alpolgármester pedig arról beszélt, hogy szerinte kevés kecskeméti üzletben lehet találkozni a helyi borokkal, mint ahogy kevés hírös városi étterem kínálja a környéken készült nedűket. Példaként említette, hogy nemrég Mátraházán járt, és a pincér először a helyi, mátrai bort ajánlotta a vendégeknek. Az alpolgármester szerint ez a hozzáállás követendő példa lehetne Kecskeméten is, így is lehetne a lokálpatriotizmust erősíteni.