kecskemét

2018.04.06. 19:53

Épülhet az atlétikai centrum Kecskeméten

Három-négy év előkészítés után végre elkezdődhet az atlétikai centrum építése Kecskeméten, az Olimpia utcában. Az alapkövét pénteken tették le. Nyolc sávos rekortán borítású futópályát építenek, és lesz futófolyosó is.

Hraskó István

A kormány korábban a beruházást kiemelt jelentőségű közigazgatási hatósági üggyé nyilvánította. Az első elképzelések szerint 2015 novemberében kezdődött volna el az atlétikai centrum építése és 2016 nyarára tervezték az átadást. Eredetileg azért vált szükségessé a megépítése – túl azon, hogy az atlétáknak legyen egy minőségi edző- és versenyhelyszínük – , mert a Széktói Stadion tervezett átépítése miatt megszüntették volna az ottani futópályákat. A futballstadion átalakítása lekerült a napirendről, az atlétikai centrum projektje viszont végre a kivitelezés fázisához érkezett. Még 2015 decemberében írták alá a támogatási szerződést a kivitelezésre vonatkozóan. A támogatás összege 654 millió forint, az önkormányzati önerő 39,4 millió.

– Sokan azt hiszik, hogy az élsportban csak összevásárolt jó sportolókkal lehet hatalmas eredményeket elérni. Mi Kecskeméten viszont úgy gondoljuk, hogy az alapoktól, a fiataloktól kell építkezni – mondta beszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, megemlítve, hogy a városban 4500 gyermek sportol, az ő edzéslehetőségeiket javítja majd az új létesítmény. Azt is hozzátette, „éveken keresztül komoly egyeztetések folytak a fejlesztés tartalmáról és szakmai összetételéről, és igaz, már 2015 óta tartott az előkészítés, de így annál alaposabb volt, és bízom abban, a centrum annál szebb lesz”.

Zombor Gábor országgyűlési képviselő köszönetet mondott a polgármesternek, hogy „egy veszett ügyet fel tudott éleszteni”. Hangsúlyozta, hosszú évtizedek óta jogos kérés, hogy legyen végre egy korszerű, versenyekre is alkalmas, de tömegsport céljaira is használható atlétikai centrum Kecskeméten, ez válik majd valóra, az infrastruktúra javulásával pedig még több tehetséges fiatalt nevelhet ki a város a magyar atlétikának. Salacz László képviselő Kecskemét sportvezetők által sokszor méltatott különleges adottságáról beszélt, miszerint nagyon előnyös, hogy egy kis sugarú körben, egymáshoz nagyon közel helyezkedik el a sportcsarnok, a kosárlabda-akadémia, a Széktói Stadion, a fürdő és a Szabadidőközpont, ezt a kínálatot gazdagítja majd az atlétikai centrum. Szalma László, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke – kétszeres fedett pályás atlétikai Európa-bajnok távolugró – kiemelte: a centrum alkalmas lesz országos bajnokságok megrendezésére is.

Az alapkövet – amelybe belekerült a Petőfi Népe pénteki lapszáma is – Szemereyné Pataki Klaudia, Salacz László, Szalma László és Zombor Gábor mellett Fekete István ifjú súlylökő tette le.

Futófolyosó is lehet majd edzeni

Az atlétikai pálya nyolc sávos lesz, rekortán borítással, világítással. A középső füvesített területen versenydobópályákat és 70/100 m-es füves rögbi pályát alakítanak ki. A hatpályás, szintén rekortán borítású futófolyosó mellett bemelegítő terem és raktár is lesz. Ehhez kapcsolódva pedig iroda-öltöző blokk épül, öltözőkkel, mosdókkal, tusolókkal, irodával, előcsarnokkal, kiszolgáló helyiségekkel és terasszal. A közönség egy 300 fős mobil lelátón foglalhat majd helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában