KISKUNHALAS

2018.04.03. 07:00

Elkezdődött a halasi lovasbázis átépítése

Az elmúlt harminc év legnagyobb méretű felújítása és átalakítási munkálatai folynak a kiskunhalasi Hirling József Lovasparkban. Másfél éve született döntés arról, hogy belügyminisztériumi forrásból négyszázmillió forintot kap a halasi lovas bázis.

Pozsgai Ákos

Zajlik a halasi lovasbázis felújítása

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az elmúlt egy-másfél évben több mint százmillió forintot költöttek vállalkozói és önkormányzati forrásból a halasi lovasbázis korszerűsítésére. Felújították az istállókat, a külső kerítés egy részét megerősítették, épült egy filces pálya, valamint speciális technológiával felújították az ország egyetlen ősgyepes lovaspályáját. Talajlazítást, talajkiegyenlítést végeztek el rajta, amellyel hosszú távra biztosítani tudják, hogy a füves pálya a versenyre alkalmas legyen. A technológia lényege, hogy a közel egyhektárnyi pálya területén 1100 darab, egy méter mélységű lyukat fúrtak, majd 15 bar nyomással levegőt nyomattak a talajba, ezzel mini földrengéseket előidézve rázták át a földet egészen a talaj felszínéig, ahol újraindult az élővilág a betömörödött földben. A végén pedig a lyukakat felöltötték marosi homokkal, amelyek vízelvezetőként funkcionálnak a záróréteg alá – foglalta össze az eddig elvégzett beruházásokat Juhász Tibor, a Lovas és Szabadidő Központ Kft. ügyvezetője azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a Hirling József Lovaspark felújításának jelenleg zajló, második ütemét.

A mostani munkálatok január elején kezdődtek el.

– Ilyen jelentős fejlesztés az 1980-es évek közepe óta nem volt a lovasbázison, ezért jelentős összeget kell fordítani az alap infrastruktúra kiépítésére, hogy hosszú távon lehessen működtetni a létesítményt – hangsúlyozta Juhász Tibor. Közműcsatorna-hálózatot építenek ki, teljesen új áramellátást kap a terület, a kábelek jelentős részét a föld alá fektetik le, közel nyolcezer négyzetméter térburkolat épül. A beruházás keretében duplájára növelik a filces pálya méretét, ezzel az ország egyetlen olyan versenyhelyszíne lesz, ahol párhuzamosan lehet versenyt rendezni egy időben egy filces és egy füves pályán.

A lovasbázis területén körülbelül nyolcvan darab fát kivágtak, amelyek veszélyesek voltak, vagy akadályozták a mélyépítési munkákat – sorolta a munkálatok részletit Németh Miklós, a Modinvest Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta: a kivágott fákat egy növénytelepítési terv alapján pótolni fogják. Elmondta, hogy az elektromos munkák körülbelül kilencven százaléka elkészült mostanra, ez azt jelenti, hogy hozzávetőleg 5500 méter elektromos vezetéket fektettek le a földbe.

A munkálatok második üteme már zajlik
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Pozsgai Ákos

Eddig nem volt ivóvízhálózat a bázis területén, ezért 750 méter ivóvízvezetéket is építenek. Elkezdődött a VIP-épület átalakítása is, és építenek egy trágyatárolót. A mostani építési munkálatok befejezése augusztus közepére várható. A nézőtéri tribün egy későbbi, harmadik ütemben újítják majd fel.

Visszaszereznék az épületet

A sajtótájékoztatón részt vett Budai Gyula miniszteri biztos, a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottság elnöke is, aki szerint a díjugrató szakág területén a Nemzeti Lovarda felújítása után a második legnagyobb beruházás valósul meg a kiskunhalasi lovasbázison. Szólt arról is, hogy a választások után a Belügyminisztériummal folytatódni fognak a tárgyalások, hogy a korábban a lovasbázishoz tartozó, de jelenleg a rendőrség idegenrendészeti központjaként működő Fazekas Mihály utcai, többszintes felújított épület mielőbb visszakerülhessen a lovasokhoz.

Bányai Gábor, Kiskunhalas és térsége országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a mostani és a tervezett későbbi beruházásoknak köszönhetően Kiskunhalas a hazai mellett újra visszakerül a nemzetközi lovas térképre is, amelyhez minden feltétel adott lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában