zsana

2018.03.08. 11:30

Negyven családnál ment tönkre minden Zsanán egy trafó miatt

Elromlott egy trafóház Zsanán, az Új utcában, ami miatt közel negyven házban mentek tönkre az elektromos berendezések március 1-jén. A családok biztosítása nem terjed ki az ilyen jellegű károk megtérítésére, ezért a károsultak csoportba tömörülve adják be kárigényüket a nemzeti áramszolgáltató felé.

Pozsgai Ákos

Egyelőre tisztázatlan, hogy miért hibásodott meg a trafó, miután a nagyfeszültségű áram miatt a környező utcák házaiban rengeteg elektromos berendezés használhatatlanná vált. – Üresen áll a nappaliban a mélyhűtő, a lapostévé üzemképtelen lett, de a szomszédos szobában is tönkrement a számítógép, a fürdőszobában pedig a zuhanyzókabin elektromos berendezése nem működik – magyarázta lapunknak Felhő Józsefné, aki a helyi szociális otthonban dolgozik, ahol ugyancsak rengeteg elektromos berendezés vált használhatatlanná.

Az otthon folyosóján lévő több világítótest biztosítéka is kiégett, tévékészülékek váltak üzemképtelenné, valamint néhány elektromos ágy is elromlott, az intézmény előtt lévő trafószekrény meghibásodása miatt.

– Van, ahol az elektromos kaput nem tudják becsukni, mert a nagyfeszültségű áram tönkrevágta, több házban pedig a kazánházak elektromos berendezése ment tönkre. Az előzetes becslések szerint a kár mértéke elérheti akár a több tízmillió forintot – nyilatkozta lapunknak Visnyei Miklós polgármester, aki szerint közel negyven háztartásban mentek tönkre különböző elektromos berendezések.

A település vezetője felvette a kapcsolatot a Nemzeti Közművek Áramszolgáltató Zrt. területileg illetékes szegedi irodájának munkatársával, ahonnan azt az ígéretet kapták, hogy az áramszolgáltató a trafóház javításán túlmenően egyeztetni fog a károsult családokkal is. Ennek pontos időpontja és menete egyelőre azonban nem ismert.

– Azokban a házakban, amelyeket érintett a trafó meghibásodása, az elektromos háztartási berendezések zöme tönkrement – mondta el lapunknak Olajos Valéria önkormányzati képviselő, akinek a házában és édesanyja otthonában is jelentős anyagi kár keletkezett. – A hűtő és a mikrohullámú sütő is tönkrement, a tévékészülék pedig majdnem ki is gyulladt – mesélte.

Szerencsére otthon voltak, amikor füstölni kezdett és azonnal áramtalanították az egész lakást, nem keletkezett tűz. A képviselőnő tájékoztatása szerint 6-7 házban mentek tönkre a kazánok és a központi fűtésberendezések, volt, ahol másfél napig nem volt fűtés. A családnak az önkormányzat vendégházát ajánlotta fel a polgármester, de nem volt rá szükség, hozzátartozóknál vészelték át a fagyos órákat.

Felhő Józsefné a tönkrement fagyasztóládát és a tévét mutatja Fotó: Pozsgai Ákos

Csoportosan fordulnak kártérítésért

Olajos Valéria elmondta azt is, hogy a családi ingatlanok biztosításai nem terjednek ki erre a fajta kárra, volt biztosító, aki már levélben értesítette is az ügyfelét, hogy nem is kívánnak foglalkozni az üggyel, forduljanak a Nemzeti Közművek Áramszolgáltató Zrt. felé.

A károsult családok most csoportba tömörülve, közösen fordulnak jogi képviselőjükön keresztül kártérítési igénnyel az áramszolgáltató felé. A kárigények összeírása folyamatban van. Szerettük volna megtudni a Nemzeti Közművek Áramszolgáltató Zrt. álláspontját is az ügyben, írásban elküldtük a kérdéseinket a szolgáltató központi e-mail-címére, ha megérkezik a válasz, közreadjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában