HAJÓS-PINCEFALU

2018.03.28. 07:00

A gazdák nem értik, miért estek neki a hajósi fáknak

Gyümölcsfákat és öreg diófákat is megcsonkítottak a napokban Hajós-Pince­faluban. A szőlős-boros gazdák értetlenül állnak a történtek előtt, míg az áramszolgáltató úgy véli: életveszélyes helyzeteket előztek meg a gallyazással.

Tapodi Kálmán

Huber János és mások is értetlenül állnak a történtek előtt. Szerintük az ilyen mértékű fapusztítást semmi sem indokolta

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Alaposan visszavágták a fákat Császártöltés és Hajós között, az út menti villanyvezetékek alatt. Az áramvezetékek környékén megszokott az ilyen látvány, de most többen is felháborodtak, mert néhol megmagyarázhatatlanul csonkolták meg a fákat a hajósi pincéknél.

Huber János, a Vintegro Egyesület elnöke mutatta meg azokat a helyeket, ahol kíméletlenül végezték munkájukat az áramszolgáltató társaság szerződött partnerei. A Borbíró utcai szabadtéri színpad mellett, az öreg diófák között akad, amelyiknek vastag ágát úgy másfél méteres magasságban fűrészelték le.

– Nem hiszem el, hogy erre van magyarázat. A vezetékektől 4-5 méter távolságra voltak ezek az ágak, ezeket miért kellett eltávolítani? – tette fel a kérdést Huber János, aki tagja a kisváros képviselő-testületének is. A városatya elmondta, hogy a Csárda sor menti diófáknál egy kis közösségi tér létrehozását is tervezgették, de az árnyat adó fákat brutálisan megcsonkolták. Mint hozzátette: most már amiatt is aggódniuk kell, hogy az érzékeny diófák túlélik-e a barbár pusztítást.

Huber János és mások is értetlenül állnak a történtek előtt. Szerintük az ilyen mértékű fapusztítást semmi sem indokolta
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Tapodi Kálmán

A fanyeséseket március 14-15-én végezték a pincefalu­ban. Huber János szinte az egész gyerekkorát ott töltötte, így jól ismeri a hangulatos kis utcákat, ahol bizony néhol furcsán néznek ki a dárdaszerűre csonkolt fák, vagy az ágaiktól megfosztott meggyfák. A Présház utcánál meg „csúzli­fa” lett egy hatalmas diófából, ami alatt gyakran megpihentek a vendégek.

– A pincefaluban a turisták és a helyi pincegazdák számára az egyik legjobb időtöltés ezeknek a fáknak az árnyékában történő ücsörgés, borozgatás. Ettől most több pincetulajdonost is megfosztottak, többek között olyan gazdákat, akik a vendéglátást hivatásszerűen végzik – sorolta Huber János, aki elmondta, hogy akadt, aki a saját pincéjébe sem tudott bemenni az otthagyott gallyak miatt.

– A fanyesést végző vállalkozás azóta már elszállította a fahulladékot, de továbbra sem érthető, hogy miként végezhették így a munkájukat. Néhol a fák ágai most is szinte rálógnak a vezetékekre, de azokat nem távolították el. A Csárda soron egy különleges, piros bélű diót meg szinte teljesen legallyaztak, de volt olyan utca, mint például a Szakadék sor, ahová be sem tették a lábukat – dohogott Huber János, aki szerint a fák közül többet ki kell vágni, mert nem élik túl a csonkítást. A borosgazda úgy véli, a szakmaiság teljes hiányában végezték a gallyazásokat, mert több helyen is úgy vágták ketté a fákat, hogy a mellette álló fa ága továbbra is rálóg a vezetékre.

Az esztétikai szempontok nem mérvadók a gallyazásnál

A hajósi szőlészek-borászok panaszával megkerestük az áramszolgáltató társaságot. Válaszlevelükben leírták, hogy „az NKM Áram­hálózati Kft. elhivatottan dolgozik azon, hogy az ügyfelei­nek nyújtott áramszolgáltatás még a legviharosabb napokon is folyamatos legyen, és ne alakuljon ki élet- és balesetveszélyes helyzet a villamos vezetékek közelében élők számára”. Közleményükben arra is kitérnek, hogy a gallyazás ütemezetten történik, a munkálatokat a társaság szerződött partnerei végzik, ott, ahol a szolgáltató szakemberei a biztonságos ellátás érdekében azt szükségesnek gondolják. „A fenti okból végzett gallyazás esetén nem minden esetben tudunk figyelembe venni esztétikai, illetve növényvédelmi és fametszési szempontokat” – mutatnak rá a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában