CSÓLYOSPÁLOS

2018.02.05. 17:14

Ultrahangkészüléket kaptak a Rotarytól

Újszülöttek csípővizsgálatára alkalmas ultrahangkészüléket adományozott a Rotary Club Danubius Csólyospálos a Bács-Kiskun Megyei Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának.

Tapodi Kálmán

A közelmúltban megalakult Rotary Club Danubius Csólyospálos egyik fő célkitűzése: az újszülöttek csípőficamszűrésének ultrahangos vizsgálattal történő elterjesztése Magyarországon. A klub először a szegedi gyermekmentőket segítette, majd tavaly a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórháznak ajándékoztak egy hatmillió forint értékű ultrahangkészüléket, ami segít az újszülöttek fontos csípőízület-vizsgálatában.

Hasonló készüléket adományozott a csólyospálosi karitatív szervezet a Bács-Kiskun Megyei Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának is. A pénteki ünnepségen dr. Bánfalvi Attila osztályvezető főorvos és dr. Pétervári László főorvos mondott köszöntet a műszerért, melynek alkalmazását egy áprilisban tartandó tréningen sajátíthatják el a magyar orvosok.

Dr. Beat Dubs, a csólyospálosi klub vezetője az ajándékozási okmány átadásakor hangsúlyozta: a speciális ultrahangos módszer elterjesztése a szívügye, habár ez a hazai szabályozások miatt nehézkes. A 69 éves svájci orvos – akinek anyai nagyanyja magyar volt – maga is jó példával szolgál az újszülöttek vizsgálatával és hetente kétszer rendel a szegedi klinikán. Mindezt teljesen ingyen végzi, és mint elmondta: évi 2500 csecsemőt vizsgál meg ultrahanggal. Az ellenszolgáltatás nélkül végzett vizsgálatról korábban úgy nyilatkozott Beat Dubs: „Adhatnék pénzt segélyszervezeteknek is, de az ingyenes orvosi szolgáltatás hatékonyabb módja a jótékonykodásnak, hiszen így pontosan tudom, hogy hova megy a segítség.”

Az ultrahang-diagnosztikával foglalkozó kutatóorvos több mint egy évtizede szeretett bele a csólyospálosi tanyavilágba és ott telepedett le. A svájci magánintézetében azonban ma is dolgozik és általában heti két napot szülőhazájában tölt, így a

Budapest–Zürich járatra akár oda-vissza bérletet is válthatna. Csólyospáloson is rendszeresek az általa szervezett orvosi továbbképzések, amelyekből idén várhatóan huszonöt turnust tartanak.

Dr. Bánfalvi Attila osztályvezető főorvos és dr. Pétervári László főorvos mondott köszönetet a műszerért Fotó: Tapodi Kálmán

A csólyospálosi műszerátadón jelen volt Mészáros Zoltán, a Rotary Hungary kormányzója, aki beszámolt a célkitűzéseikről és eredményeikről is. Elmondása szerint az egyik legnagyszerűbb siker az Ajándékozz életet! elnevezésű program, amit a határon túli gyerekek szívműtéteinek elvégzésére indítottak hazánkban. A kormányzó hangsúlyozta, a „cselekvő humanizmus” jegyében végzett munkájukat kevesen ismerik, így lett az egyik vezérelvük: „Tégy jót, de ne tartsd titokban!”

Minden rotarysta ültessen egy fát!

Ian Riseley-nek, a nemzetközi szervezet elnökének első külföldi útja hazánkba vezetett múlt év nyarán. A Rotary International szervezet által meghirdetett világakcióba – Minden rotarysta ültessen egy fát! – Riseley elnök is bekapcsolódott, amikor a kezdeményezés első facsemetéjét elhelyezték a földbe a szentendrei skanzenben.

A programhoz csatlakozott a Rotary Club Danubia Csólyospálos tagsága is. Múlt év őszén, a klub székhelyén, a csólyospálosi Csipkerózsa Parkhotel parkjában elültettek 26 darab szilfacsemetét. A világprogram során 1,2 millió facsemete elültetésével szeretnének követendő példát mutatni a rotarysták a szűkebb és tágabb környezetüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában