Bács-Kiskun

2018.02.06. 13:56

Elkötelezettek a kultúra iránt a közművelődési szakemberek

Mit tehet egy közművelődési szakember, hogy a közösségi kultúra programjai mind több ember életének részévé váljanak? Többek között erre keresték a választ a Közkincs Agóra Műhely tagjai legutóbbi városföldi találkozójukon.

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ munkatársai másfél évvel ezelőtt hívták életre a Közkincs Agóra Műhelyt azzal a céllal, hogy a térségi településeken dolgozó közművelődési szakemberek, munkatársak, önkéntesek gyakorlati munkáját segítsék. A napokban hatodik alkalommal találkoztak, ezúttal a városföldi Klubkönyvtár vállalta magára a vendéglátó házigazda szerepét.

A találkozó első részében A módszer én vagyok – a kultúraközvetítő ember szerepe a településen címmel egy foglalkozáson vettek részt a szakemberek, Nádas Mária tréner vezetésével.

– A Hírös Agóra egyik vállalt feladata, hogy segítse a térségben dolgozó közösségfejlesztő, kulturális programszervező kollégáink munkáját. A Közkincs Agóra Műhelyben olyan közművelődést érintő témákkal foglalkozunk, amely a kistelepülésen és a nagyvárosban dolgozó szakembereket egyaránt érintik – mondta Józsa Kata, a Hírös Agóra munkatársa, a Műhely vezetője. – Rendeztünk már szakmai napokat a fiatalok közművelődési programokba való bevonásáról, a sajtókapcsolatokról, az internetes kommunikációs lehetőségekről, a települési ünnepek, fesztiválok szervezéséről. A mostani alkalom saját, személyes szerepvállalásunkról szólt. Rólunk, akik nap mint nap próbálunk helytállni szervező, közösségfejlesztő, mentoráló, menedzselő szerepben, mert mindez napjainkban elválaszthatatlan része az elkötelezett kultúraközvetítő munkának – hangsúlyozta.

A térség településein több kolléga dolgozik úgynevezett egyszemélyes házban, vagyis egyedüli szakemberként. Arra is vannak példák, hogy a polgármesteri hivatal munkatársaként végeznek kulturális szervezőfeladatokat. Ilyen esetben nagyon sokat számíthat egy értő, támogató szakmai közösség, akiknek a tapasztalatából tanulhatnak. A műhely erre kiváló, mivel a keretein belül a tagok segítik egymást. Információ­kat gyűjthetnek és oszthatnak meg, illetve műsorokat, programokat ajánlnak egymásnak, pályázatokat terveznek és valósítanak meg.

– Hozzánk bizalommal fordulhatnak az érdeklődő kollégák, műhelyünk tagjai révén sok évtized tapasztalata összegződik, de jelen van az újra való nyitottság is – jegyezte meg

Józsa Kata.

A városföldi találkozón a tréning mellett hasznos infor­mációkhoz jutottak a szakemberek a kötetlen beszélgetések során is. Az egyik kolléga például kíváncsian faggatta a városföldi Klubkönyvtár vezetőjét az udvarban felépített közösségi kemencéjük működéséről, kihasználtságáról. Tapasztalatot szeretett volna gyűjteni, hiszen ők is gondolkoznak kemenceépítésben.

– A munkánk sikere nagyban a személyiségünkön múlik. Egy-egy program nem az íróasztal mögött születik meg – sokkal inkább személyes beszélgetések során formálódik. Ha ismerjük a közönségünket és a közösségeinket, akkor jó eséllyel a kulturális, közösségi programok is az igényeknek megfelelőek lesznek. Az emberek, főként a fiatalok kapcsolattartásában, információszerzésében és szórakozásában a virtuális, internetes világ jelentősége igen nagy. De a való­ságos közösségi együttlétek varázsa nem helyettesíthető. Az ember társas igénye örök. Jó érzés abban a tudatban dolgozni, hogy a munkánk azt szolgálja, hogy az emberek az életüket tartalmasabbnak, értékesebbnek élhessék meg – mondta végül Józsa Kata.

Kemencében sült az ebéd

A résztvevők a szakmai nap részeként megismerkedtek a városföldi Klubkönyvtár tevékenységével, felépítésével. A házigazda, Nagyné Balog Erzsé­bet intézményvezető szívesen mesélt munkájukról. A program végén pedig az udvari kemencében sült finomságokkal kedveskedett a vendégeknek. A meghívottak láthatták a városföldi Tücsök Színház Örkény Egypercesekből összeállított előadását, melyet a közelmúltban Budapesten, a Nemzeti Színházban megrendezett Pajtaszínházi Szemlén adtak elő nagy sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában