baja

2018.02.12. 19:59

A Baja Város Hírnevéért díjnak egy nyertese lehet

Két jelölt már van, ám a ­hónap végéig még nőhet a számuk. Közülük egy fordulóban választja ki a Baja Város Hírnevéért díjat kiérdemlő polgárt a kuratórium.

Kubatovics Tamás

Pohárköszöntő a tavalyi díjátadón: Ujvári Sándor, Fercsák Róbert polgármester és az Obádovics házaspár

A díjazott olyan bajaiak közé kerül, akik sokat tettek a város jó hírének. Egyebek mellett erről számolt be Ujvári­ Sándor kuratóriumi elnök a húsz éve létrehozott Erdei­ László Honvéd Alezredes Alapítvány napokban tartott első hivatalos sajtótájékoztatóján, amelynek apropóját a kerek évforduló adta.

– Erdei László 1998-ban kitalálta, hogy teljes magánvagyonát a közösségre bízza­. Ő nem volt született bajai, három évtizeden át vezette a Tisztiklubot, így kötődött a városhoz. Örököse nem volt, mindene az államra szállt volna, ezért inkább létrehozott egy alapítványt, aminek tőkéjét a vagyona jelentette. Hagyatékából a másfél millió forintot a Veterán Vadászrepülők Egyesületének kellett átadni, a maradék vagyon a ­Baja Város Hírnevéért díjat odaítélő alapítványba került. Ennek a tőkének a hozama jelenti az elismeréssel járó összeget, ez 80-150 ezer forint között változik. Abszolút civil alapítványról van szó, semmi köze pártokhoz, kormányokhoz, önkormányzatokhoz. Maga választotta ki a kuratóriumi tagokat, személyes szimpátia alapján, közülük hatan ma is tagok, négyen már behívottként vesznek részt a döntéshozatalban – idézte fel Ujvári­ Sándor kuratóriumi elnök az Erdei László Honvéd Alezredes Alapítvány létrejöttének körülményeit. Hozzátette: ­akkoriban a képviselő-testület, aminek függetlenként is ő tagja volt, nehezen fogadta el, hogy nem jelölhet tagot az alapítvány vezetésébe.

Annyi a feladata a tízfős kuratóriumnak, hogy minden évben kiválassza azt az egyetlen személyt, aki a ­közösség által elismerten a legtöbbet munkálkodott a városért. Csak ­bajai, természetes személy javasolhat, legalább nyolc ajánló­nak kell mellette­ lennie, akik aláírásukkal vállalják a kezdeményezést. A kuratórium elnöke nem jelölhető­, a tagok azonban nincsenek kizárva ebből a körből. Eddig egyszer volt példa ilyenre, ám az érintett elutasította a kezdeményezést.

– Előfordult, hogy egy ­intézmény indítványára kellett nemet mondani, pedig a jelölt minden tekintetben alkamas lett volna. Az is megesett, hogy a kuratórium, ami a jelölteket titkosan sorba­ állítja, két személyt azonos pontszámmal választott legjobbnak. Viszont szabályaink szerint egyetlen díj adományozható és nincs több választási lehetőség, ezért 2004-ben nem adtunk ki díjat. Elárulhatom, egyikük sem kapta meg azóta a díjat. Ez a rendszer működik húsz éve, ami bizonyítja, hogy jó a módszer. Olyan év is volt, jelesül 2010, amikor a kuratórium egyetlen jelöltet sem tartott alkalmasnak, ezért nem volt átadás – árulta el a kuratóriumi elnök. Felidézte, hogy volt olyan kezdeményező, aki szomszédját javasolta, mert szépen rendben tartja kiskertjét.

Pohárköszöntő a tavalyi díjátadón: Ujvári Sándor, Fercsák Róbert polgármester és az Obádovics házaspár

Idén eddig két javaslat született, általában a február végi határidőhöz közeledve szoktak befutni a kezdeményezések, a díjat március 28-án a polgármester szokta átadni­ a városháza dísztermében. A legszűkösebb évben három jelöltről dönthettek, a legmozgalmasabb évben kilenc személy munkásságát mérlegelték­. A két évtizedes számvetés kapcsán a kuratórium örömmel nyugtázta, hogy több általuk díjazott személyiség később városi, illetve országos elismerésekben részesült. Így volt ez például tavaly, amikor a matematikus dr. Obádovics J. Gyula a díj után a díszpolgári címet is átvehette.

A 17 díjazott mellett 120 ­javasolt személy neve került a kuratórium elé, nevüket nem hozhatják nyilvánosságra­. ­Ujvári Sándor véleménye szerint több méltó ember van közöttük, mint ahányan megkapták a díjat, azaz a maguk módján és kiemelkedően sokat tettek a város jó híréért. Mint összegezte: ezt a díjat bajaiak adják bajaiaknak, és a döntésnél csak nyertes van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában