kecskemét

2018.02.02. 17:17

Az állatok jogairól szólt a jogásznap

Az ötvenedik megyei jogásznapot rendezték meg pénteken. Az esemény hagyományosan minden évben egy adott téma köré épül. Idén egy megosztó terület, az állatvédelem került az esemény középpontjába.

Horváth Péter

A Kecskeméti Törvényszék adott otthont az ötvenedik alkalommal megrendezett megyei jogásznapnak. A jubileumi esemény kiemelt tárgyát idén az állatvédelem adta: az állatvédelem az Alaptörvényben, az állatok jogi státuszának megítélése, az állatvédelemmel foglalkozó hatóságok feladatai, az állatvédelem büntetőjogi, szabálysértési tapasztalatai témákban hangzottak el előadások.

A rendezvényen Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke köszöntötte a szakembereket és megindokolta a félszázadik jogásznap témaválasztását.

- Az állatvédelem egy nagyon megosztó téma és ami megosztó, az mindig időszerű. Márpedig az állatvédelem megosztó, hiszen nagyon sokan szeretik és tartják az állatokat, nagyon sokakat viszont bosszantanak a szomszéd állatai. A felelős állattartásról, vagyis az állatok jogairól, az állattartók jogairól, de a környezet jogairól is szólnak a mai előadások. A konferencia egyik célja az, hogy elgondolkodtassa az embereket arról, hogy vállalnak-e állattartást és ha igen, akkor milyen körülmények között. Hiszen az állattartás nem csak szórakozás, hanem felelősség is.

Az ilyen jellegű szabályozás gyerekcipőben jár még, de a jogalkotás az utóbbi években hangsúlyt fektetett a megfelelő jogszabályi környezet kialakítására. A magyar jogszabályok az állattartás és állatvédelem terén európai szintűek. Európai Uniós standardok, alkotmányos elvek, illetve törvények és önkormányzati rendeletek szabályozzák az állattartás módját és lehetőségeit, és már a büntetőjog is szankcionálja azt, ha valaki nem megfelelően tart vagy pedig kínoz egy állatot.

A rendezvényen dr. Vetter Szilvia, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke, dr. Elek Balázs, a Debreceni Ítélőtábla Büntető kollégiumának vezetője, dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei kormányhivatal főigazgatója és dr. Drozdik Ferenc, Bács-Kiskun Megye főállatorvosa tartott előadást.

A jogásznapon és azt megelőzően jótékonysági adománygyűjtést tartottak a Menhely az Állatokért Alapítvány és a Kecskeméti Cicamentők részére, melyhez a Magyar Bírói Egyesület és a Magyar Jogászegylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete is hozzájárult.

Az előadásokat követően kilátogattak az alapítvány telepére és átadták az adományokat. A jogásznapot hagyományosan a mai jogászbál zárja.

Ki követ el állatkínzást?

Aki oly módon bántalmaz indokolatlanul gerinces állatot, ami alkalmas arra, hogy az állat egészsége károsodjon vagy a bántalmazott állat elpusztuljon állatkínzást követ el. Az is állatkínzást követ el, aki a háziállatot, vagy környezetében tartott veszélyes állatot elűzi. Ezen tettek két évig terjedő szabadságvesztéssel is bűntethetők. Háromévi börtönt kaphat az, aki úgy követi el a bűncselekményt, hogy az állatnak különös szenvedést okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában