Baja

2018.01.12. 07:11

Változásból nem volt hiány az iskolákban

Jelentős változásokat hozott az iskolák hétköznapjaiba tavaly, hogy minden járásban munkába álltak az iskolapszichológusok. Egyebek mellett erről is szó esett csütörtökön a Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén.

Kubatovics Tamás

Évértékelőt tartott csütörtökön a Bajai Tankerületi Központ. A Solttól Dávodig, illetve Csikériáig terjedő, három járás iskoláinak fenntartására és működtetésére életre hívott szervezet tavaly év eleje óta látja el feladatát, 33 településen 24 intézmény, 19 tagintézmény és két telephely életének irányítójaként és szervezőjeként.

– A munkánk legfontosabb eredménye, hogy érzékelje a szülő, a gyerek, a pedagógus, hogy történnek változások. Remélhetőleg elindul egy szemléletváltozás és egyre színvonalasabb körülményeket tudunk biztosítani. Legfontosabb a diákok mindenek felett álló érdeke, amit úgy tudunk szolgálni, hogy biztosítjuk a minőségi oktatáshoz szükséges környezetet és mindenben támogatjuk intézményeinket – így vázolta fel a jövőképet Sárosi Magdolna tankerületi igazgató. A kicsivel több mint egyéves múltra visszatekintő szervezet vezetője értékelésében úgy fogalmazott: tökéletesen sikerült összehangolni a három járás egységes működését.

Tavaly 6,7, idén 6,9 milliárd forintos költségvetéssel számolhattak. A 2018-as költségvetésben a szociális hozzájárulás csökkenéséből keletkező megtakarítást a dologi kiadásokra fordíthatják. ­Közel 1100 alkalmazott tartozik hozzájuk, közülük 27-en kormánytisztviselőként dolgoznak a bajai központban. Tervezik a közüzemi szerződések egységesítését, az így megtakarított pénzt is az intézményekre fordítják.

Idén végleges helyére kerül a tankerületi központ szervezete. A Kenderes utcában már folynak az átalakítások, júliustól ott működnek. Tavaly 3,2 milliárd forintot nyert el európai finanszírozású pályázatokon a központ. Hazai pályázatokon közel 43 millió forintos forrást szereztek. Az iskolai hétköznapok egyik jelentős változása volt tavaly, hogy minden járásban sikerült iskolapszichológusokat alkalmazni, ők a gyerekek és a pedagógusok munkáját segítik a stressz- és agressziókezelésben, emelte ki Sárosi Magdolna. Azt is hangsúlyozta, hogy az intézményvezetők szabad kezet kapnak közvetlen munkatársaik kiválasztásában.

Szakmai ügyekről beszámolva több intézményvezető támasztotta alá az igazgató által elmondottakat, majd számolt be fejlesztési elképzeléseikről. Erős János, a bajai Sugovica iskola vezetőjeként sportudvaruk megépítése mellett arról is beszélt, hogy az technika egyre inkább jelen van az iskolákban.

Erős János, Sánta Edit, Sárosi Magdolna, Csupor Zsolt Jánosné és Perity Lajos a bajai évértékelőn Fotó: Kubatovics Tamás

Perity Lajos, a kalocsai Szent István Gimnázium vezetője kiemelte, hogy természettudományos laboratóriumukat évek óta 10 partnerintézményük használhatja. A következő évtől természettudományos szakirányt kívánnak elindítani a biológia, kémia, fizika iránt érdeklődőnek. Az informatikai fejlesztésekre alapozva ősztől programozási ismereteket oktatását tervezik, ez a szakemberhiány enyhítését is szolgálhatja.

Sánta Edit, a solti Vécsey iskola első embereként arról is beszámolt, hogy a fizikai távolság valóban nem okoz gondot számukra a mindennapokban. Kiemelte továbbá, hogy a tankerület a már fenntartási időszakban járó pályázatok működési költségeit biztosítja.

Csupor Zsolt Jánosné, a kalocsai Nebuló iskola részéről a jó gyakorlatok átadásának fontosságát emelte ki, mert sajátos nevelés igényű tanulók minden intézményben vannak. A gyógypedagógus-hiányt pedig országosnak nevezte, ezt ellensúlyozandó négy munkatársuk is átképzésen vesz részt.

Aláírták a kollektív szerződést

Kollektív szerződést írt alá a Bajai Szakképzési Centrum és a Pedagógusok Szakszervezete megyei szervezete. Virág ­Tibor főigazgató és Fehérné Kajtár Hajnalka, megyei elnök látta el kézjegyével csütörtökön a hosszas egyeztetés után megszületett megállapodást. A határozatlan időre szóló, valamennyi munkavállalóra érvényes szerződésben egyebek mellett azt is rögzítették, hogy közeli hozzátartozó halála esetén két nappal több időt tölthet távol a dolgozó, gyermekvállalás esetén öt nap áll rendel­kezésre. Virág Tibor a megálla­podásban rögzítettek anyagi vonzata kapcsán úgy fogalmazott: a 2,5 milliárd forintos költségvetésű centrum esetében elhanyagolható tételről van szó, a túlóránál alkalmazott változtatás minimális pluszt jelent a pedagógusoknak, de nem terheli meg a centrum kasszáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában