kiskunhalas

2018.01.23. 16:28

Lakatos Vince fotográfusra emlékeztek

A Baky-kastély falán márványtábla őrzi a halasi tanyavilág krónikásának, Lakatos Vince emlékét, ahol tisztelői tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Pozsgai Ákos

A 111 évvel ezelőtt született író, fotográfus a halasi és kunsági tanyavilágot kutatta, és örökítette meg. Írásaiban, fotóival, kétszáznál is több kisfilmjében mutatta be a tanyán élők mindennapjainak sokszor nyomorúságos mindennapjait. Alkotásai átfogó korrajzot adnak a 60-as, 70-es évek alföldi tanyavilágáról, a Duna-Tisza köze homokhátságáról.

Újságírói pályafutása 1933-ban indult, az újonnan alapított Halasi Hírlapnál, amelynek cikkeit nagyrészt ő írta. 1935-ben kezdett fényképezni, később több újságnál is dolgozott szerkesztő, újságíróként. Dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumban, ahol az oktatás és az ismeretterjesztés volt a feladata, így került kapcsolatba a filmezéssel és került a híradó és Dokumentumfilm Gyárba. Mintegy 180 rövidfilmet és 3, egész estét betöltő filmet készített.

Munkásságát több szakmai díjjal ismerték el. Lakatos Vince alkotása volt az Okos szerkezetek című film, amelyet a Tamperei Filmfesztiválon nagydíjjal jutalmaztak. 1971-ben érdemes művész elismerést kapott, 1973-ban pedig a Magyar Népköztársaság érdemes művésze lett. Megkapta Bács-Kiskun megye művészeti díját is 1972-ben. Halas környékén forgatott filmjei: a Futóhomok (1950), a Naplemente (1978) és Halas hatalmas (1979).

A kiskunhalasi önkormányzat halála után, 2005-ben adományozott posztumusz Díszpolgári címet lakatos Vincének Halász Balázs önkormányzati képviselő kezdeményezésére, aki az óta is minden évben szervez megemlékezést a Baky-kastély falán elhelyezett emléktáblánál.

Lakatos Vincére emlékeztek Fotó: Pozsgai Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában