Kalocsa

2018.01.29. 07:01

Hárommillió forintot gyűjtött a fesztivál beteg gyermekeknek

Rekordközeli összeget osztott szét idén a Kék Madár Alapítvány kuratóriuma.

Gábor János

Nagyon sok látogatót vonzott tavaly a maradandóan vagy tartósan beteg gyermekeket támogató Kék Madár Fesztivál, és a kimagasló bevétel tisztességes támogatási összeget tett lehetővé, mintegy ötven gyermeknek és családjuknak. Akadt olyan pályázó szülő, aki két kis beteg után is kapott egyszeri juttatást, de nem ez a jellemző, hanem az, hogy családonként egy-egy gyermeken tudnak segíteni. Hamarosan kiírják az idei pályázatokat is.

– A 49 gyermek közül 45-nek tudtunk támogatást nyújtani, összességében 3 millió 210 ezer forintot, ami szinte csúcs – értékelte az eredményt dr. Réfy Miklós szülész-nőgyógyász főorvos, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Elmondása alapján csaknem egyenletesen ugyanakkora, gyermekenként 72 ezer forintos támogatásban részesültek a családok, akiknek pályázatát szakemberek bírálták el. Elsősorban az volt a szempont, hogy milyen súlyos fogyatékossággal él a kicsi és a betegsége mekkora anyagi terhet jelent a szülőknek, akik tisztességgel, gondosan szeretnék felnevelni gyermekeiket.

– Ezt egy kis kuratórium dönti el, ami szakorvosokból, gyermekorvosokból áll, tehát nem részrehajlás dönt, hanem egyértelműen a szükség – hangsúlyozta dr. Réfy Miklós. Elárulta: egyáltalán nem jellemző, hogy egy családban egynél több gyermeket támogatnak, de ezúttal akadt olyan pályázó is, akinél indokoltnak érezték.

– Márciusban fog megjelenni a következő pályázat, ajánlom az alapítvány weboldalát, ahol pontosan meg lehet tudni minden információt és feltételt – hívta fel nemcsak a beteg gyermekeket nevelő családok, hanem a potenciális támogatók figyelmét is. Megjegyezte: ő maga izgatottan várja az idei fesztivált, amelynek már most megelőlegezte a kiemelten jó jelzőt.

Lakatos György dedikálta is az írásait tartalmazó Esti levelek című kiadványt

Zséda hozta a legnagyobb bevételt

Az elsősorban komoly- és minőségi könnyűzenei, de kiállításaival, színházi előadásaival, egyéb programjaival lényegében összművészeti Kék Madár Fesztivál tavaly érkezett mérföldkőhöz, a sorban 25. rendezvénysorozattal. A programban az alapítvány által szervezett legelső koncertet újrázták, Lakatos György fagottművésszel – egyben főszervezővel – és Nagy Péter zongoraművésszel. Hatalmas siker volt a felújított főszékesegyházban a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenye, valamint a Lélegezz című Duncan MacMillan-­darab is, Pálos Hannával és Nagy Ervin­nel.

A legnagyobb bevételt egyértelműen Zséda, érsekkerti szabadtéri színpadon tartott nagykoncertje hozta. Pluszbevételt hozott még az Eurobiker Charity motoros csapat különadománya és a Lakatos György írásait tartalmazó Esti levelek című ­kiadvány megjelentetése is. Az idei fesztivált június 8-tól 10-ig rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában