soltvadkert

2018.01.14. 15:26

Dupláznák a Vadkertre költözők támogatását

A városvezetés igyekszik mindent megtenni azért, hogy a település lélekszáma ne csökkenjen tovább.

Barta Zsolt

– Ha kell, akkor anyagilag is támogatjuk azokat a kisgyermekes családokat, ahol a szülők Soltvadkerten dolgoznak, de a környékről járnak be mindennap. Az sem kizárt, hogy annyi pénzt adnánk bizonyos feltételek mellett, amennyi a csok-rendszer segítségével az államtól jár. Így könnyebben jutnának helyi ingatlanhoz – nyilatkozta a lapunknak Lehoczki Ferenc.

Erről a tervről még gondolkozik a város vezetése. Bár a település lélekszáma nem csökken olyan mértékben, mint más városoké, a negatív tendencia Vadkerten is létezik. A városvezető szerint betelepítéssel lehetne a létszámot növelni, amelynek anyagi következményei is lennének: kevesebb támogatást vonna el az állam a várostól. Az elmúlt években a helyi vállalkozások megerősödése okán a befizetett helyi adó összege megnőtt. Ennek következtében a településre jutó központi támogatás csökkent.

Ha azonban a lakossági létszám nő, akkor az egy főre eső helyi adóerő csökken, így az állami támogatás mértéke helyreáll. Ezt a többletpénzt adnák oda a helyben ingatlant vá­sárló, betele­pülő családoknak.

Lehoczki Ferenc azt is elmondta: – A város karácsonyi ajándékot kapott, amikor is a Vadkerti-tó fejlesztésére beadott egyik pályázatuk 320 millió forintot nyert. A város is elkülönített 50 milliót a turisztikai fejlesztésekre.

Felújítják a tó partján álló ­Fekete villát, ahol akár 50 személy is megszállhat. A strand három bejárata közül a kempingnél építik fel a főbejáratot, ahol parkolót is építenek. A fejlesztések a strand területén is folytatódnak. Sétányokat alakítanak ki, csúszdaparkot építenek, és a vízminőség javítása érdekében a tó közepén folyamatosan működő szökőkút segítségével dúsítanák oxigénnel a vizet. A város egy másik pályázat segítségével egy 5 hektáros záportározót épít pihenőparkkal, ahol a település nagy rendezvényeit tartják a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában